12:31 20.05.2015

Уряд у квітні докапіталізував "Нафтогаз" на 8,9 млрд грн - НБУ

2 хв читати
Уряд у квітні докапіталізував "Нафтогаз" на 8,9 млрд грн - НБУ

Міністерство фінансів у квітні здійснило випуск облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) на 8,9 млрд грн для збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України", повідомив Національний банк України в середу.

Згідно з його даними, водночас НБУ минулого місяця викупив ОВДП на 7 млрд грн, а в цілому від початку року - на 34,4 млрд грн.

Виходячи з інших даних Нацбанку, облігації було передано "Нафтогазу" 6 квітня, що збільшило загальну суму ОВДП у власності резидентів-не банків до 31,7 млрд грн, проте на 15 травня вона скоротилася до 23,5 млрд грн.

Як повідомлялося, програма розширеного фінансування EFF України з Міжнародним валютним фондом обмежує обсяг купівлі Нацбанком ОВДП для рекапіталізації "Нафтогазу": 17,2 млрд грн - на кінець березня, 26,1 млрд грн - на кінець червня, 28,3 млрд грн - на кінець вересня та грудня.

Водночас НБУ в першому кварталі 2015 року міг безпосередньо продати "Нафтогазу" $1,486 млрд для забезпечення критичного імпорту, а в другому кварталі довести цей показник до $1,686 млрд. У другій половині цього року такий прямий продаж не передбачено.

Попередня програма stand-by, відкрита МВФ для України навесні 2014 року, також містила допустимі обсяги докапіталізації ОВДП НАК "Нафтогаз України" і монетизації цих паперів валютою Нацбанком для розрахунків із російським "Газпромом", а також виплати $1,67 млрд у рахунок погашення гарантованих державою єврооблігацій НАК.

Згідно з нею, обсяг прямого продажу НБУ валюти "Нафтогазу" був обмежений $6,935 млрд, обсяг монетизації ОВДП для рекапіталізації НАК - 104,4 млрд грн.

Уряд 23 січня 2015 року вже ухвалив постанову про збільшення статутного капіталу "Нафтогазу України" на 31,5 млрд грн (на всю суму, визначену в держбюджеті) за рахунок випуску облігацій терміном до десяти років зі ставкою 14,5% річних, передавши йому в лютому ОВДП майже на 9 млрд грн. Під час перегляду держбюджету на початку березня розміри докапіталізації НАК було скорочено до 29,7 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА