13:11 21.04.2015

Ризький саміт має дати чітку картину розвитку політики Східного партнерства - глава МЗС Латвії

3 хв читати
Ризький саміт має дати чітку картину розвитку політики Східного партнерства - глава МЗС Латвії

Глава МЗС Латвії Едгар Рінкевичс на нараді міністрів закордонних справ Східного партнерства (СП) в Люксембурзі наголосив, що в Ризьку декларацію необхідно включити усі пропозиції країн-учасників проекту, і саміт має надати чітку картину розвитку політики об'єднання.

Як повідомили BNS у вівторок у прес-центрі МЗС Латвії, на нараді міністрів закордонних справ Східного партнерства представники 28 країн Євросоюзу й шести країн-партнерів - України, Молдови, Грузії, Азербайджану, Білорусі та Вірменії - обговорювали Ризький саміт і рамки Ризької декларації.

"Ризький саміт відбудеться у складних геополітичних умовах, тому ЄС важливо дати чіткий сигнал, що СП має довгострокову стратегію, і вона продовжує розвиватися. При цьому участь у Ризі (політиків) вищого рівня з країн ЄС і СП підтвердить намір підтримувати СП високо на порядку денному зовнішньополітичних відносин ЄС і надалі", - сказав він.

Е.Рінкевичс висловив упевненість, що Ризький саміт повинен дати ясну картину розвитку політики Східного партнерства, спрямовану і на формування двосторонніх відносин, і на зміцнення багатосторонньої співпраці.

"Ключовим словом СП є диференціація, яка знову підтверджує участь у СП і одночасно продовжує розвиток індивідуальних відносин з усіма країнами-партнерами. Євросоюзу слід зміцнювати співпрацю з країнами-партнерами, що не мають угоди про асоціацію", - наголосив він.

Латвійський міністр звернув увагу на те, що ядром СП є угоди про асоціацію. "Ми сподіваємося, що до Ризького саміту угоди про асоціацію будуть ратифіковані більшістю країн ЄС. Так само важливо спрямувати сильне позитивне послання суспільствам країн-партнерів, тому в Ризьку декларацію необхідно включити всі пропозиції країн СП", - зазначив він.

Е. Рінкевичс додав, що слід розвивати відносини у різних сферах між ЄС і країнами СП, наприклад, у галузі енергетики, торгівлі, цифрової економіки й охорони середовища. Це зміцнить і регіональний контекст відносин ЄС із країнами-партнерами.

"Завдання Ризького саміту амбітні, але мова і прагнення Ризької декларації мають бути реальними і практичними", - зазначив на завершення виступу Е.Рінкевичс. Нова ініціатива також передбачає укладання в перспективі двосторонніх угод між ЄС і країнами-партнерами про асоціацію, що має стати важливим кроком на шляху їх подальшої інтеграції в європейський соціально-економічний і політичний простір.

Саміт Східного партнерства відбудеться в Ризі 21 і 22 травня.

Східне партнерство - проект Європейського союзу, що передбачає розвиток інтеграційних зв'язків Євросоюзу з шістьма країнами колишнього СРСР: Україною, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією, Грузією та Білоруссю.

Основними пріоритетами реформ у країнах-партнерах та їх співпраці з ЄС названо такі сфери: демократія, вдосконалення системи управління і забезпечення стабільності; економічна інтеграція та конвергенція з галузевою економічною політикою ЄС, зокрема створення зон вільної торгівлі; енергетична безпека; розвиток угод між людьми (лібералізація візового режиму і посилення боротьби з незаконною міграцією).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА