12:29 30.08.2014

Меджліс кримськотатарського народу просить співвітчизників допомогти кримчанам виплатити штрафи, виписані за зустріч Джемілєва в травні

3 хв читати
Меджліс кримськотатарського народу просить співвітчизників допомогти кримчанам виплатити штрафи, виписані за зустріч Джемілєва в травні

Меджліс кримськотатарського народу звернувся з проханням і закликом до співвітчизників надати грошову допомогу кримським татарам, які в травні зустрічали на в'їзді до Криму екс-голову меджлісу Мустафу Джемілєва, за що вони зазначили судових переслідувань і покарання у вигляді великих штрафів.

"Сьогодні понад 100 наших співвітчизників, які взяли 3 травня 2014 року активну участь у мирній акції - зустрічі лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемілєва на адміністративному кордоні між Кримом і материковою Україною, зазнали з боку влади незаконних судових переслідувань, і їм винесено непомірні грошові штрафи. Ми розуміємо, що метою цих незаконно винесених грошових штрафів є не лише "покарання" конкретної людини, але насамперед пригнічення волі кримськотатарського народу до боротьби за свої права", - йдеться у зверненні меджлісу до кримських татар, оприлюдненому в п'ятницю на його офіційному сайті.

Як зазначено в документі, меджліс в інтересах кримських татар, яких переслідує суд, вжив усіх можливих заходів щодо юридичного захисту їхніх прав під час судових засідань, "проте в Криму сьогодні відсутні справедлива влада і справедливий суд".

"Нині ми готуємо всі необхідні документи для подання до Європейського суду з прав людини. У нас немає сумнівів у тому, що Європейський суд із прав людини ухвалить рішення, спрямовані на захист прав кримських татар, і зобов'яже де-факто кримську владу відшкодувати завдану їм матеріальну і моральну шкоду. Проте для цього знадобиться час, а штрафи, незаконно винесені нашим співвітчизникам, з метою уникнення подальших репресій проти них, необхідно сплатити сьогодні", - заявили в меджлісі.

"У ситуації, що склалася, меджліс кримськотатарського народу звертається з проханням і закликом до всіх співвітчизників простягнути руку допомоги тим, хто незаконно зазнав репресій у вигляді непомірних для їхніх сімей грошових штрафів. Кожен із вас може вибрати для себе зручну форму надання допомоги конкретному співвітчизнику, звернувшись по пораду до голів місцевих і регіональних меджлісів за місцем вашого проживання. Водночас меджліс кримськотатарського народу висловлює вдячність тим, хто, не чекаючи закликів, уже зробив цей благородний крок стосовно свого співвітчизника", - йдеться у зверненні.

Як повідомлялося, 3 травня М.Джемілєв, якому у квітні поточного року російська влада заборонила на п’ять років в'їзд до Росії, намагався проїхати до Криму. Після оформлення на українському посту група з М.Джемілєв и м попрямувала на російський пункт пропуску "Армянськ", де їх зустрічали близько 2 тис. кримських татар на чолі з головою меджлісу Рефатом Чубаровим. Проте М.Джемілєва не пропустили на територію Криму, і кримські татари заблокували рух через пункт пропуску.

На допомогу російським прикордонникам прибули близько 200 озброєних правоохоронців і військовослужбовців, посилених танком і БТР. Задля уникнення конфлікту М.Джемілєв заявив, що повернеться на материкову Україну, але не залишить російський КПП доти, доки всі співвітчизники, які прибули його зустрічати, благополучно не перетнуть кордон Криму з материком. У результаті кримські татари змогли повернутися на півострів, проте згодом багато з них зазнали судових переслідувань.

5 липня Р.Чубарова, який повертався з виїзного засідання меджлісу в Генічеську Херсонської області, також не пропустили до Криму. У пункті пропуску "Чонгар" йому зачитали попередження про екстремістську діяльність і вручили повідомлення про заборону в'їзду на територію Росії терміном на п’ять років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба переконаний, що приєднання України до ЄС призведе до низки неочікуваних і позитивних наслідків для всього континенту та світу

Президент Євроради назвав історичним моментом початок переговорів про вступ України та Молдови до ЄС

Країни Люблінського трикутника покладають на РФ відповідальність за економічну кризу на аграрних ринках

Президентка Єврокомісії: Бажаю Україні та Молдові успішного початку переговорів про вступ

Єрмак і Салліван обговорили підготовку до Саміту НАТО у Вашингтоні

Трамп у разі перемоги на виборах може припинити військову допомогу Україні, якщо вона не піде на мирні переговори з РФ - ЗМІ

Кулеба назвав три кроки до повноправного членства України у ЄС

Китай має намір сприяти мирним переговорам і політичному врегулюванню "української кризи", заявив Сі Цзіньпін

Посли ЄС дійшли консенсусу щодо проєкту Угоди Україна-ЄС про гарантії безпеки - високопоставлений європейський дипломат

Дуда сподівається, що Китай допоможе встановити в Україні мир, що відповідає принципам міжнародного права

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА