15:48 27.08.2014

НБУ суттєво пом'якшив вимоги до банків через окупацію та девальвацію

3 хв читати
НБУ суттєво пом'якшив вимоги до банків через окупацію та девальвацію

Національний банк України (НБУ) вирішив тимчасово не застосовувати штрафних санкцій до банків за порушення економічних нормативів, нормативів лімітів загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції через ситуацію в Криму, воєнні дії в Донецькій та Луганській областях і обвал курсу гривні.

Як повідомив НБУ в листі до банків (№40-117 / 47465), відповідне рішення закріплено постановою Нацбанку від 26 серпня №529.

Постанова №529 набуде чинності від дня публікації на веб-сайті НБУ й діятиме до 1 січня 2015 року.

"Не застосовувати до банків заходів впливу за умови дотримання ними обмежень… за порушення економічних нормативів, лімітів загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції", - зазначено в документі, який ухвалено з метою створення умов для забезпечення стабільної діяльності банків.

Згідно з постановою, зменшення регулятивного капіталу внаслідок формування резервів за активними банківськими операціями з контрагентами в Криму, Донецької та Луганської областей, а також за договорами в іноземній валюті, укладеними до 6 лютого 2014 року, також перестане бути причиною, аби вжити заходів впливу.

Винятком будуть лише договори, до яких після 6 лютого вносили зміни із збільшення термінів користування активами, не пов'язані з реструктуризацією боргу, і/або збільшенням сум за такими операціями.

Крім того, згідно з постановою, заходи впливу не застосовуватимуть за збільшення за тих самих обставин частки негативно класифікованих активів до розміру 10% і більше від загальної суми активів, за якими необхідно оцінювати ризик і формувати резерв.

Якщо ті самі причини призвели до збитків банку через формування резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями, то кредитно-фінансову установу також виводять із-під ризику застосування санкцій.

Водночас, згідно з постановою НБУ, для отримання таких преференцій банки зобов'язані дотримуватися низки обмежень, зокрема, не надавати кредитів без забезпечення, яке відповідає вимогам НБУ (окрім кредитів овердрафт фізичним особам за зарплатовими проектами, кредитів овернайт, валютних операцій на умовах своп).

У переліку таких обмежень також відмова банків від відкриття нових відособлених підрозділів, активних операцій з інсайдерами, дострокового погашення боргових цінних паперів власної емісії (за винятком випадків, коли дострокове погашення відбувається за ціною, не вищою за 50% номінал, і не призводить до значного погіршення ліквідності банку).

Окрім того, пом'якшення поширюється на банки, які відмовляються від викупу власних акцій, від виплати дивідендів акціонерам (окрім виплати дивідендів за привілейованими акціями), від придбання недержавних цінних паперів від свого імені (окрім цінних паперів гарантованих урядом) і від розподілу капіталу в будь-якій формі (окрім спрямування прибутку на збільшення статутного капіталу, формування резервного фонду, покриття збитків минулих років).

Серед обмежень також фігурують відмова таких банків від дострокового повернення внесків інсайдерам; від виплати бонусів, премій та інших додаткових матеріальних винагород керівникам банків (окрім виплат, які є складовою зарплати й виплачуються на постійній основі).

Під забороною для таких банків також збільшення обсягу капітальних інвестицій за винятком нерухомого майна, що перейшло у власність банку на підставі реалізації прав заставодержателя.

Постанова передбачає, що за умови дотримання банками таких обмежень їх регулятивний капітал не зменшуватиметься на суму перевищення нормативного значення економічних нормативів максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) і максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру (Н9), якщо таке перевищення пов'язане з девальвацією після 6 лютого.

Документ зобов'язує банки, що мають відповідні порушення нормативів, розробити й надати НБУ до 1 жовтня 2014 року детальний план заходів з усунення до 1 січня 2015 року наявних недоліків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА