13:03 12.06.2014

Кабмін оприлюднив постанову про створення компаній-операторів ГТС і ПСГ

2 хв читати
Кабмін оприлюднив постанову про створення компаній-операторів ГТС і ПСГ

Кабінет Міністрів узгодив можливість створення публічних АТ "Магістральні газопроводи України" та "Підземні сховища України", 100% акцій яких перебувають у державній власності.

Відповідне рішення закріплено в постанові Кабміну №172 від 4 червня 2014 року про реформування системи управління єдиної ГТС України, текст якої оприлюднено на урядовому порталі в середу ввечері.

Згідно з документом, Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Фонд держмайна та "Нафтогаз України" з "Укртрансгазом" мають розробити статути підприємств і забезпечити передання цим АТ майна, яке використовується для забезпечення транспортування і зберігання газу, не підлягає приватизації та враховується на балансі ПАТ "Укртрансгаз".

Міненерговугілля, ФДМ, НАК і НКРЕ також мають підготувати законопроект про внесення змін до законодавчих актів щодо функціонування ринку природного газу країни, згідно з узятими країною зобов'язаннями за договором про вступ до Енергетичного співтовариства.

Кабмін також рекомендував "Нафтогазу" й "Укртрансгазу" невідкладно вжити заходи для приведення договірних відносин транзиту природного газу через Україну у відповідність до зобов'язань перед Енергоспівтовариством, зокрема до вимог директиви 2009/73/ЄС (третій енергетичний пакет) про загальні правила внутрішнього ринку природного газу.

Крім того, профільне міністерство має вжити заходів для припинення виконання НАК "Нафтогаз України" функцій оператора єдиної газотранспортної системи й покласти їх на "Укртрансгаз".

"Укртрансгаз", 100% якого належать НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни. Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА