09:54 12.03.2014

Московський суд заочно заарештував лідера "Правого сектора" Яроша

3 хв читати

Басманний суд Москви в середу заочно заарештував лідера українського "Правого сектора" Дмитра Яроша за обвинуваченням у закликах до тероризму.

Як передає кореспондент "Інтерфаксу", суд задовольнив клопотання слідства, що просив про заочне обрання для обвинуваченого як запобіжного заходу взяття під варту.

Суддя Наталія Дудар погодилася з доводами слідства про те, що у разі обрання Д.Ярошу іншого, не пов'язаного з позбавленням волі запобіжного заходу, "обвинувачений зможе продовжити займатися злочинною діяльністю, тиснути на свідків, іншими способами перешкоджати розслідуванню кримінальної справи".

Під час засідання представник слідства заявив, що Д.Ярош "у невстановлений період часу в невстановленому місці" підготував і розмістив на сторінці очолюваного ним руху в інтернеті текст під назвою "Звернення лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша до Дока Умарова", в якій "закликав лідера терористичної організації до активізації екстремістської і терористскої діяльності проти Росії".

Слідчий повідомив, що лідер "Правого сектора" не має постійного місця проживання на території РФ, його місцезнаходження невідомо, але є відомості, що він може перебувати на території України чи Польщі.

"Запобіжний захід, не пов'язана з позбавленням волі, не може гарантувати, що він не продовжить займатися злочинною діяльністю. Відомості про наявність захворювань, що перешкоджають Д.Ярошу утримуватися під вартою, немає", - повідомив слідчий.

У свою чергу захист Д.Яроша заявив, що той не був належним чином, відповідно до російського і міжнародного законодавства, сповіщений, що порушує його право на захист, оскільки той не має можливості обрати собі адвоката за угодою.

"Політична складова, що присутня в цій справі, не повинна впливати на суд. Ніяких доказів того, що пан Ярош сповіщений, у матеріалах справи немає . Навіть якщо Ярош не бажає спілкуватися з представниками органів РФ, вони повинні були використовувати всі засоби для його сповіщення", - сказав адвокат.

"Скаргу буде подано завтра - післязавтра", - повідомив пізніше журналістам адвокат Д.Яроша Олександр Фомін.

Він знову заявив про те , що права його підзахисного були порушені, оскільки той не був сповіщений у передбаченому законом порядку про порушення щодо нього кримінальної справи.

За даними слідства Д.Ярошу закидаються злочини, передбачені ч. 2 ст. 205.2 КК РФ і ч. 2 ст. 280 КК РФ (публічні заклики до здійснення терористичної та екстремістської діяльності, здійснені з використанням засобів масової інформації).

Лідера "Правого сектора" оголошено в міжнародний розшук, йому було заочно пред'явлено обвинувачення .

У свою чергу у прес-службі Генпрокуратури України заявляли, що підстав для затримання і видачі українського громадянина Д.Яроша іноземній державі немає.

1 березня на сторінці "Правого сектора" в соціальній мережі "ВКонтакте" з'явилася заява Д.Яроша з проханням про підтримку до терориста Дока Умарова. "Багато українців зі зброєю в руках підтримували визвольну боротьбу чеченського та інших кавказьких народів. Тепер настав час підтримати Україну!" - говорилося в заяві.

Водночас 2 березня прес-секретар "Правого сектора" Артем Скоропадський заявив про злам сторінки співтовариства в соцмережі і спростував текст заяви Д.Яроша.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА