15:47 16.10.2013

Кримські татари оцінюють підпали мечетей як теракти

5 хв читати
Кримські татари оцінюють підпали мечетей як теракти

Кримські татари зі свого боку оцінюють напади на мечеті в Криму як прояв терористичних актів на півострові, заявив перший заступник голови меджлісу кримськотатарського народу, депутат Рефат Чубаров на прес-конференції в Сімферополі в середу.

"Ті, хто вчинив такий теракт, ставить завдання залякати суспільство. Мета, на наш погляд, яку мають злочинці, цілком очевидна, оскільки вони зазіхнули на таку святу сферу. Їхнім завданням є внесення недовіри в кримське суспільство, культивування цієї недовіри шляхом обговорення різних версій того, що сталося, і потім вчинення таких дій, які цю недовіру можуть перевести вже в розряд ненависті", - сказав Р.Чубаров.

Він звернув увагу на ту обставину, що злочинці, які скоїли напади на мечеті, залишаються анонімними.

"У нашій ситуації анонімність пов'язана з тим, що теракт спрямований проти суспільства загалом для того, щоб створити в ньому умови для подальшої ескалації напруження", - зазначив Р.Чубаров.

У зв'язку з цим він наголосив: "Ми хочемо заявити про те, що нерозкриття цих злочинів із нашого боку розцінюватиметься як просте небажання їх розкривати і як сприяння тим силам, які прагнуть підвести кримську спільноту до небезпечної ситуації".

За словами Р.Чубарова, у вівторок представники меджлісу проводили консультації з деякими експертами, зокрема з правоохоронних органів, і вони заявляють про те, що "сьогодні наявні технічні й інші методи проведення слідства дають змогу такі злочини розкрити в досить короткі терміни, проте для цього потрібна концентрація всіх зусиль, і, найголовніше, характеристика цих злочинів як небезпечних для громадянського миру та спокою не лише в Криму, а й в Україні.

"Якщо таку оцінку з точки зору правоохоронних сил буде надано цим подіям, ми впевнені, що найближчим часом ці події можуть бути розкриті", - переконаний він.

Р.Чубаров зазначив, що ті, хто вчинив такі дії стосовно мусульманських культових об'єктів, спрямували свої дії проти кримських татар, сподіваючись на те, що вони, обурені цими подіями, спробують вчинити які-небудь дії у відповідь.

Він нагадав, що духовне управління мусульман Криму виступило з заявою, в якій закликало всіх мусульман Криму до спокою.

"Отже, одна з цілей злочинців - щоб кримські татари зреагували так, як вони хотіли, цієї мети вони не досягнуть, це однозначно", - наголосив Р.Чубаров.

Водночас він зазначив, що це не означає, що ті, хто організував напад на мечеті, не можуть спробувати тепер спровокувати такі напади на культурні об'єкти інших конфесій, щоб спровокувати міжконфесійний конфлікт на півострові.

"Тому ми не просто закликаємо людей до пильності, водночас ми звертаємо увагу правоохоронних органів, що ми не виключаємо, в разі нерозкриття цих злочинів, продовження таких злочинів, але скоюваних уже проти вже інших конфесій, їхніх храмів, знову-таки з метою дестабілізації ситуації в Криму. Тож ми оцінюємо ситуацію як дуже тривожну", - наголосив Р.Чубаров.

Він додав: "На наш погляд, цими двома злочинами для кримського суспільства створено такий момент тестування. Ті, хто скоїв ці злочини, наразі спостерігають, як ми реагуємо, і не лише кримські татари, а як реагуватиме влада, як поведеться правоохоронна система".

У свою чергу учасник прес-конференції, керівник секретаріату меджлісу Заїр Смедляєв заявив, що слабка робота правоохоронців із розкриття цих злочинів може спричинити дестабілізацію ситуації на півострові.

"Те, що правоохоронці не працюють відповідним чином, не займаються пошуком злочинців і їх покаранням, сприяє тому, що Крим може стати гарячою точкою", - сказав він.

Водночас З.Смедляєв зазначив, що такі напади на мечеті можуть мати далекоглядні цілі, зокрема спробу зриву підписання угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, для чого робиться спроба дестабілізації ситуації в Україні.

"Напередодні серйозних для України кроків, коли стоїть питання про підписання угоди про асоціацію України з ЄС, я припускаю, що це цілеспрямована провокація, спрямована саме на цю дестабілізацію ситуації в Україні", - сказав керівник секретаріату меджлісу.

У зв'язку з цим він додав: "Ми звертаємося до всіх жителів Криму з проханням не піддаватися на провокації, зберігати мир і спокій у нашому Криму, а до працівників правоохоронних органів - знайти та покарати організаторів і виконавців цих злочинів".

У свою чергу заступник муфтія мусульман Криму Есадуллах Баїров, який узяв участь у прес-конференції, заявив про те, що кримські мусульмани в жодному разі не вдаватимуться до будь-яких дій проти представників інших релігій і храмів у зв'язку з нападами на мечеті.

Він нагадав, що іслам регламентує ставлення мусульман до немусульман, "і в цьому контексті я хотів би зазначити, що правомірний мусульманин у жодному разі не зможе завдати шкоди безневинному християнинові або представникові іншої релігії, тим паче - завдати шкоди його майну або храму", - заявив Е.Баїров.

При цьому він, як представник мусульман Криму, стверджує, що жоден правовірний мусульманин не зможе вчинити акт вандалізму у відповідь на кшталт того, що було скоєно проти мечетей. "Якщо йде план, що ми підпалили вашу мечеть, а ви підпалите нам храм, і на цьому тлі може виникнути протистояння, ми стверджуємо, що жоден правовірний мусульманин такого зробити не може", - заявив заступник муфтія мусульман Криму.

Як повідомлялося, 13 жовтня сталася пожежа в центральній мечеті Яне Джалі в Саках. Інформація про загоряння надійшла до правоохоронців у неділю о 21.30, о 22.20 пожежу було ліквідовано. Кримська міліція проводить розслідування за фактом займання, відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 КК (умисне знищення або пошкодження чужого майна).

Прес-служба ДУМК з посиланням на головного імама Сакського регіону і міста Кезлева (Євпаторія) Емірасана Умерова повідомила, що під час займання в мечеті нікого не було.

"Унаслідок пожежі було пошкоджено частину мечеті, зокрема терасу, кімнату імама й інші підсобні приміщення. В самому молитовному залі також є сліди займання. Офіційної версії займання наразі немає. За тими слідами, які можна побачити після пожежі, можна говорити про умисний підпал мечеті", - йдеться в повідомленні.

15 жовтня в Криму горіла ще одна мечеть. Займання сталося близько 4.00 в кімнаті імама в мечеті, розташованій у селі Рівному Червоногвардійського району.

"Місцеві мусульмани вчасно помітили вогонь і запобігли можливій пожежі. На місце виїхала оперативно-слідча група. Причина займання з’ясовується. Мусульманська громада оцінює збиток", - розповів імам Курманського регіону Арсен Яглиєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА