15:46 09.10.2023

Контрольований перехід до керованої гнучкості курсу не спровокує різких негативних змін для фармбізнесу - фармкомпанія "Дарниця"

2 хв читати
Контрольований перехід до керованої гнучкості курсу не спровокує різких негативних змін для фармбізнесу - фармкомпанія "Дарниця"

Контрольований перехід до керованої гнучкості курсу не спровокує різких негативних змін для бізнесу, вважає фінансовий директор фармкомпанії "Дарниця" Ганна Демченко.

"Ми спостерігаємо, що перехід до керованої гнучкості обмінного курсу здійснюється в контрольований спосіб, тому зараз ми не відчуваємо різких змін, які могли б мати небажані ефекти для нашого бізнесу", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Демченко, фармкомпанія "Дарниця" продовжує безперебійну роботу.

Вона наголосила, що сам по собі новий режим не матиме значного впливу на ціноутворення на фармринку.

"Ми не очікуємо істотного впливу на ціни тільки від запровадження режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Як повідомляє НБУ, він не планує постійного ослаблення гривні або значних коливань курсу. Оскільки регулятор покриватиме структурну нестачу валюти на ринку, курс зможе і слабшати, і зміцнюватися. Водночас усі рухи курсу контролюватимуться. Отже, вплив режиму керованої гнучкості на ціни загалом і на фармринку зокрема має бути мінімізовано", - сказала вона.

Водночас, коментуючи зміну собівартості вітчизняної фармпродукції з початку 2023 року, Демченко зазначила, що "зміна собівартості виробництва фармпродукції залежить від низки чинників, зокрема від цін на сировину, логістику, зберігання продукції та електроенергію".

"Початок повномасштабної війни - це старт нової реальності. Як і всі українські бізнеси, "Дарниця" вже пристосувалася до роботи в таких умовах", - сказала вона.

Як повідомлялося, Мінфін і уряд у проєкті держбюджету оголосили середньорічний курс гривні у 2023 році на рівні 37,5 грн/$1, у 2024 році - 41,4 грн/$1 (рівнозначно девальвації на 10,4% за рік), тоді як офіційний курс гривні аж до 3 жовтня цього року з кінця липня минулого року утримувався на рівні 36,57 грн/$1.

Водночас голова Нацбанку Андрій Пишний на брифінгу знову наголосив, що будь-який прогноз курсу, чи то прогноз Міністерства фінансів, чи то Міністерства економіки, чи то експертів, не є для Національного банку ні орієнтиром, ні ціллю. Він нагадав, що з початку цього року гривня на готівковому ринку зміцнилася майже на 7%, а різниця між готівковим курсом та офіційним курсом із минулого року впала з майже 20% у певні моменти до приблизно 3%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА