11:58 19.11.2021

Вітчизняні фармвиробники зіткнулися із зростанням цін на електронергію

3 хв читати
Вітчизняні фармвиробники зіткнулися із зростанням цін на електронергію

Вітчизняні фармацевтичні виробники зіткнулися зі зростанням цін на електроенергію, але поки що готові стримувати ціни, незважаючи на зростання собівартості продукції.

"Із серпня 2021 року відбулося стрімке зростання вартості електроенергії – приблизно на 30% порівняно з тарифами, встановленими на початку 2021 року. Ціна на газ зростала ще з початку 2021 року, вона наразі на 50% вища за торішню вартість. І, постійно зростаючи, досягла апогею у вересні, коли тариф уп'ятеро перевищив торішній. Станом на середину листопада "Фармак" не отримував інформації про обмеження або дефіцит енергоресурсів як таких", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" операційний директор компанії "Фармак" Павло Павлик.

Він зазначив, що наразі компанія використовує і електроенергію, і газ, але не може "накопичити" енергоресурси.

"Законодавство допускає можливість закупівлі електроенергії заздалегідь, проте через відсутність можливості її акумуляції наявність законтрактованої кількості не рятує споживача від відключення. Подібна ситуація і з газом, хоча цей ресурс можна придбати та зберігати. У разі загострення поточної газової кризи, припинення транзиту газу через Україну і т. п. газ насамперед отримають лікарні, комунальна сфера та населення і вже потім промисловість: харчова та фармацевтична галузі. Тому основним інструментом для нас є вибір надійних постачальників, які сумлінно виконують свої зобов'язання на енергоринку та не підтримують спекуляції, які часто виникають з боку несумлінних трейдерів", - сказав Павлик.

Він уточнив, що підприємство має резервні джерела живлення на випадок відключення електроенергії, проте оскільки фармацевтика є достатньо енергоємним виробництвом резервних потужностей достатньо лише для захисту від замерзання та підтримання умов зберігання термочутливої продукції.

"Для випуску продукції підприємству потрібне надійне електропостачання, оскільки навіть короткочасне відключення електроенергії призводить до тривалого відновлення виробництва. Якщо відключення матимуть системний характер, наприклад щодобово на кілька годин, підприємство не зможе працювати, оскільки ми не встигатимемо відновлювати виробництво", - наголосив він.

Павлик зазначив, що з початку 2021 року витрати на енергоресурси порівняно з запланованими зросли на 75%, що, у свою чергу, призводить до прямого зростання витрат на випуск продукції, проте "Фармак" "намагається до останнього тримати незмінними ціни на свою продукцію".

У свою чергу операційний директор фармкомпанії "Дарниця" Євген Черкас також повідомив, що компанія наразі не стикалася з дефіцитом енергоресурсів, проте є питання зростання цін на енергоресурси.

"На сьогодні, порівняно з минулим роком, ціна на природний газ зросла вшестеро, тарифи на електроенергію зросли майже вдвічі, а на воду - на 20%. У газодобувних компаній, які можуть запропонувати кращу ціну на ринку, газ швидко розкуповували. У результаті доводилося купувати за ціною на 5-10% вищою в інших", - сказав він, додавши, що у витратах на енергоресурси близько 60% займають витрати на газ.

Він зазначив, що компанія не може керувати або впливати на відключення енергоресурсів, проте може керувати своїм споживанням у рамках зниження (енергозбереження) та рівномірного споживання за добу.

"Кілька років тому енергорозподільна компанія обмежувала нас у споживанні через аварію на їхній трансформаторній станції, і деякі процеси переносили з денних змін на нічні. Цього року нам вдалося знизити на 11% споживання води, газу на 9% та електроенергії на 12% (у натуральному вираженні)", - сказав він.

Коментуючи вплив вартості енергоресурсів на собівартість продукції "Дарниці", Черкас наголосив, що, "як соціально відповідальна компанія, фармкомпанія "Дарниця" чітко тримає баланс цін".

"Будь-яка зміна наших цін є максимально лояльною, незважаючи на зовнішні складності та зростання цін на ресурси", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА