16:11 20.08.2021

Рішення РНБО про забезпечення громадян України медичною допомогою називає очевидні проблеми, але не пропонує стратегії - експерт

2 хв читати
Рішення РНБО про забезпечення громадян України медичною допомогою називає очевидні проблеми, але не пропонує стратегії - експерт

У рішенні РНБО про забезпечення громадян України медичною допомогою лише перераховано очевидні проблеми, але не описано механізмів їх вирішення, це не робочий, а політичний документ, вважає співзасновник Українського центру охорони здоров'я, заступник міністра охорони здоров'я в 2016-2019 рр. Павло Ковтонюк.

"Це швидше політичний акт, претензія президента на те, щоб показати, що він керує всіма питаннями в країні. Але цей документ не робочий, я поставив би на те, що він не буде виконаний", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що в документі не визначено пріоритетних напрямів. "По суті, це набір тверджень, з якими не можна сперечатися, це найочевидніші проблеми і завдання, без визначення пріоритетності. Список настільки довгий, що виконати його важко. Щоб це стало чимось практичним, мають з'явитися якісь пріоритети, і потрібно розуміти, які ресурси є для виконання і які обмеження за термінами", - сказав він.

Ковтонюк зазначив, що для здійснення перерахованих в указі змін, необхідна урядова стратегія. За його словами, такий документ має запропонувати Кабмін.

Ковтонюк також наголосив, що наразі в Україні діє закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", згідно з яким оплату медичних послуг із державного бюджету здійснює НСЗУ.

"У цьому законі є прикінцеві положення, в яких було прописано наступні дії після ухвалення цього закону. Ці дії завершуються 2020 роком, і виникає запитання, які подальші дії. Але указ президента не дає відповіді на нього", - сказав Ковтонюк.

"Такі речі в указах президента - симптом чогось неправильного у державі, коли президент країни, в якій триває війна, який має опікуватися міжнародними справами, думає про вторинку і третинку", - сказав він, припустивши, що йдеться про впровадження міжнародної класифікації меддопомоги, яка передбачає первинну, спеціалізовану й екстрену медичну допомогу.

Загалом Ковтонюк вважає, що рішення РНБО, введене в дію указом президента, торкається питань, які не входять до сфери повноважень президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА