17:24 17.09.2018

Потрійний держконтроль на ринку медвиробів перешкоджатиме доступу інноваційної продукції - ЄБА

2 хв читати

Потрійний державний контроль на ринку медичних виробів, передбачений законопроектом №7182, перешкоджатиме доступу на ринок України інноваційної продукції, вважають експерти Європейської Бізнес Асоціації.

"Європейська Бізнес Асоціація виступає проти ухвалення законопроекту №7182, яким пропонується введення системи ліцензування виробництва, торгівлі (оптової та роздрібної), а також імпорту медичних виробів в Україні. Законопроект суперечить Угоді про асоціацію Україна-ЄС. Загалом введення нового регулювання є зайвим, адже воно може спричинити надмірний тиск на бізнес і зашкодити подальшому імпорту в Україну високоякісних медичних виробів", - йдеться в прес-релізі ЄБА.

В асоціації зазначають, що в Україні вже є дворівневий контроль якості медичних виробів на етапі сертифікації та під час обігу відповідної продукції.

"Законопроектом №7182 пропонується створення третього рівня контролю на ринку, що є надмірним. Потрійний контроль вплинув би негативно на загальну доступність медичної продукції для пацієнтів", - наголосили в ЄБА.

В асоціації стурбовані наміром комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я підтримати законопроект.

"На жаль, у відповіді комітету Верховної Ради з охорони здоров'я на адресу асоціації намір про ухвалення законопроекту з боку комітету підтверджується. На думку ЄБА, пропозиції законодавців йдуть у розріз із обов'язками України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС щодо повного узгодження законодавства України у сфері медичних виробів", - йдеться в прес-релізі ЄБА.

В асоціації зазначають, що рік тому в Україні було введено обов'язкове технічне регулювання для всіх медичних виробів, усі вироби медичного призначення, що поставляють до України, проходять процедуру відповідності одному з Технічних регламентів щодо медичних виробів та отримують сертифікат і/або декларацію про відповідність.

Крім того, якість і безпека виробів, які вже перебувають в обігу, контролює Держлікслужба, дільниці, задіяні у виробництві медичних виробів, підлягають регулярним аудитам із боку контролюючого органу України.

"Переконані, що створення додаткових рівнів контролю у сфері медичних виробів не сприятиме розвитку сфери. Таку ситуацію експерти асоціації, на жаль, уже спостерігають кілька років у сфері лікарських засобів. Відповідно, ЄБА звертається з проханням відхилити законопроект", - наголошують в ЄБА.

Законопроект №7182 про внесення змін до закону про ліцензування видів господарської діяльності зареєструвала група народних депутатів у жовтні 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА