01:18 27.06.2024

Президент Болівії заявив про спробу військового перевороту

2 хв читати
Президент Болівії заявив про спробу військового перевороту

Влада Болівії зіткнулася зі спробою військового перевороту, заявив президент країни Луїс Арсе (Luis Arce), повідомляє в середу агентство Reuters.

Як ідеться в повідомленні, болівійські збройні сили зайняли центральну площу Ла-Паса в середу, а броньований автомобіль протаранив вхід до президентського палацу. Президент Луїс Арсе заявив про "переворот" проти уряду і закликав до міжнародної підтримки.

Арсе засудив мобілізацію армійських підрозділів на чолі з генералом Хуаном Хосе Cунігою (Juan Jose Zuniga), якого нещодавно було позбавлено свого військового командування, і зажадав демобілізації військ.

"Сьогодні країна зіткнулася зі спробою державного перевороту. Сьогодні країна знову зіткнулася з інтересами, щоб демократію в Болівії було перервано", - сказав він у своїх коментарях із президентського палацу, зовні якого стояли озброєні солдати.

Генерал Cуніга виступив перед журналістами на площі і розповів про зростаючий гнів у країні, яка переживає економічний спад, виснаження резервів центрального банку і тиск на валюту болівіано у зв'язку з припиненням експорту газу.

"Три головнокомандувачі збройних сил прийшли висловити наше обурення. Буде новий кабінет міністрів, звичайно, все зміниться, але наша країна не може більше так жити", - сказав Cуніга в інтерв'ю місцевому телеканалу.

"Досить руйнувати, досить збіднювати нашу країну, досить принижувати нашу армію", - сказав він у повному обмундируванні в оточенні солдатів, наполягаючи на тому, що вжиті дії підтримуються громадськістю.

Також у повідомленні йдеться про те, що напруженість у Болівії наростає напередодні загальних виборів 2025 року, на яких лівий експрезидент Ево Моралес (Evo Morales) планує балотуватися проти колишнього союзника Арсе, що призведе до серйозного розколу в правлячій соціалістичній партії та ширшої політичної невизначеності. Багато хто не хоче повернення Моралеса, який правив країною з 2006 до 2019 року, коли його усунули від влади на тлі масових протестів і замінили тимчасовим консервативним урядом. Потім Арсе виграв вибори 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На вовчанському напрямку спостерігаються численні випадки відмов російських штурмовиків від виконання завдань - ОСУВ "Хортиця"

Глави МЗС України та Вірменії провели переговори на полях Дубровницького форуму в Хорватії

Дергачі зазнали найбільш масованого удару з 2022 року, постраждали три людини

У Вільнянську внаслідок обстрілу семеро людей загинули, поранення дістали 18 - МВС

У Вільнянську в результаті обстрілу 11 постраждалих, троє з них діти - Зеленський

На фронті вже відбулося 90 бойових зіткнень, противник атакує на покровському та харківському напрямках

30 тисяч квадратних кілометрів деокупованих територій визнано безпечними від мінних загроз

Ворог наростив кількість атак по всій лінії фронту

У Вільнянську внаслідок обстрілу семеро людей загинули, десять поранено

Два шахтарі загинули під завалом на шахті "Відродження" у Львівській області - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА