21:12 20.05.2024

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

3 хв читати
Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

Президент США Джо Байден піддав критиці заяву прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана про надсилання запиту на оформлення ордерів на арешт ізраїльського прем'єра Біньяміна Нетаньягу і міністра оборони Йоава Ґаланта.

"Запит прокурора МКС про видачу ордерів на арешт ізраїльських лідерів є обурливим", - наводяться слова Байдена у пресрелізі Білого дому.

Крім того, Хан запросив ордери на арешт трьох ключових керівників ХАМАС.

"Не можна порівнювати Ізраїль і ХАМАС. Ми завжди будемо підтримувати Ізраїль у боротьбі із загрозами його безпеці", - додав Байден.

Із критикою заяви прокурора МКС виступив і держсекретар США Ентоні Блінкен.

"США категорично відкидають заяву прокурора МКС про те, що він клопоче про видачу ордерів на арешт високопосадовців ізраїльської влади і терористів ХАМАС", - ідеться в заяві Блінкена. "Ми відкидаємо прирівнювання Ізраїлю до ХАМАС", - наголосив він.

Держсекретар зазначив, що ще до ескалації конфлікту в Секторі Гази в жовтні минулого року "США чітко заявляли, що МКС не має юрисдикції для розгляду ізраїльсько-палестинського питання".

Блінкен повідомив, що Ізраїль висловлював готовність співпрацювати з МКС, і прокурор МКС планував відвідати Ізраїль наступного тижня, "щоб обговорити перебіг розслідування і отримати інформацію від ізраїльського уряду".

Відмова представників прокуратури МКС від відвідування Ізраїлю, про яку стало відомо приблизно в той самий час, коли "прокурор виступив із заявою про пред'явлення обвинувачень", на думку Блінкена, "та інші обставини ставлять під сумнів законність і достовірність розслідування МКС".

"Це рішення може поставити під загрозу зусилля, що тривають із досягнення угоди про припинення вогню", - додав Блінкен.

Прокурор МКС Карім Хан раніше зазначав, що вбачає підстави для того, щоб запросити ордери на арешт Нетаньягу і Ґаланта, бо "є розумні підстави вважати, що вони (...) несуть кримінальну відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні на території держави Палестина (Сектор Гази) щонайменше з 8 жовтня 2023 року".

У заяві Хана зазначено, що він також вважає за необхідне заарештувати лідера ХАМАС у Газі Ях'ю Сінвара, главу політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію і командира військового крила ХАМАС Мухаммеда Діаба Ібрагіма аль-Масрі. Хан пояснив, що має підстави вважати, що вони "несуть відповідальність за вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності на території Ізраїлю і держави Палестина (у Секторі Гази)".

Західні ЗМІ пояснюють, що тепер судді МКС мають розглянути запит прокурора і вирішити, чи дійсно є підстави для видачі ордерів на арешт.

7 жовтня 2023 року рух ХАМАС здійснив напад на Ізраїль. У відповідь Ізраїль розпочав військову операцію проти ХАМАС у Секторі Гази. За місяці бойових дій сторони конфлікту обвинувачували одна одну у скоєнні серйозних злочинів. Крім того, низка країн висловлювали побоювання з приводу того, що Ізраїль, можливо, надмірно жорстко відповів на напад ХАМАС, що призвело до численних жертв серед мирних палестинців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ завдали по території України 43 авіаудари із застосуванням 60 КАБів - Генштаб

Від початку доби було 123 бойові зіткнення, на покровському напрямку кількість боїв зросла до 42, загарбники продовжують натиск - Генштаб

Генеральним секретарем Ради Європи обрано Алена Берсе

Саміт ЄС розпочнеться з обміну думками із Зеленським

МЗС Італії засудило рішення РФ обмежити доступ до трансляцій і веб-сайтів низки європейських ЗМІ

Завдяки рішенню ЄСПЛ у міжнародній судовій практиці зафіксовано дату окупації Криму - Кондратюк

ВАКС вирішив стягнути Мотор-Банк, Вінницький авіазавод та інші активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

До комюніке Саміту миру приєдналася Гайана - Зеленський

Зеленський: Ми точно реалізуємо все, щоб створити Договір про вступ України до ЄС

Переговори щодо адаптації України до права ЄС у новій рамці стартують у липні з раунду щодо держзакупівель - торгпред Качка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА