04:05 13.05.2024

Перша леді України здійснює свій перший візит до Белграда

2 хв читати
Перша леді України здійснює свій перший візит до Белграда

Дружина президента України Олена Зеленська прибула до Белграда в неділю, це перший візит високопоставленої української особи до Сербії після вторгнення РФ у 2022 році і сигнал про те, що балканська країна відходить від Москви, свого традиційного союзника, повідомляє Reuters.

У компанії своєї сербської колеги Тамари Вучич Зеленська оглянула місто і його середньовічну фортецю Калемегдан. Першу леді супроводжував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який також уперше відвідав Белград, як повідомляє інформаційне агентство Tanjug.

Олена Зеленська також була присутня на підписанні угоди про співпрацю між університетами Белграда і Києва, йдеться в повідомленні.

Як інформує Reuters, президент Сербії Александр Вучич намагається знайти баланс між кандидатурою країни на вступ до Європейського союзу і зв'язками з Росією та Китаєм, великим торговельним партнером та інвестором.

Сербія неодноразово засуджувала вторгнення Росії в Україну в ООН та на інших міжнародних форумах, але досі відмовлялася приєднатися до міжнародних санкцій проти Кремля.

Вучич тричі зустрічався з лідером України Володимиром Зеленським на міжнародних форумах за кордоном, востаннє - на регіональній зустрічі в Тирані в лютому.

З 2022 року Сербія прийняла тисячі українських біженців, надіслала Україні гуманітарну допомогу і пообіцяла допомогти в розмінуванні країни та в її післявоєнному відновленні.

Минулого року у витоку секретного документа Пентагону йшлося про те, що Сербія погодилася постачати зброю і боєприпаси Києву або відправила їх в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих у Харкові зросла до 10-ти, двоє з них у важкому стані – ОВА

Унаслідок обстрілу Станіслава поранено дві людини - Херсонська ОВА

Кількість постраждалих у Харкові зросла до 8, на місці одного з ударів виникла пожежа

На "ArcelorMittal Кривий Ріг" сталося відключення агрегатів від енергосистеми, що короткостроково спричинило значні викиди в атмосферу

У Харкові один загиблий і щонайменше четверо поранених - ОВА

Харківський метрополітен тимчасово працює виключно в режимі укриття

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Зеленський: для нас важливо, щоби кожна країна, яка поважає міжнародне право, могла проявити себе в наближенні миру

На фронті вже відбулося 71 бойове зіткнення, ворог концентрує зусилля на Покровському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено п'ять осіб - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА