06:34 11.03.2024

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків, доповідь EEA

3 хв читати
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків, доповідь EEA

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків, з якими вона стикається, заявило Європейське агентство з навколишнього середовища (EEA) у своїй першій оцінці ризиків, повідомляє в неділю The Guardian.

У доповіді йдеться про те, що для усунення половини з 36 значних кліматичних ризиків з потенційно серйозними наслідками, виявлених для Європи, необхідно вжити додаткових заходів - від лісових пожеж, що спалюють будинки, до сильної негоди, що напружує державні фінанси. Ще п'ять ризиків вимагають термінових дій, йдеться в доповіді.

"Наш новий аналіз показує, що Європа стикається з невідкладними кліматичними ризиками, які зростають швидше, ніж наша готовність суспільства", - сказала Леєна Іла-Мононен, виконавчий директор EEA.

У доповіді розглядається, наскільки серйозні кліматичні загрози і наскільки добре Європа підготовлена до їх подолання. У ній ідеться, що найактуальнішими ризиками, які посилюються в міру того, як забруднення викопним паливом нагріває планету, є тепловий стрес, раптові повені та річкові паводки, здоров'я прибережних і морських екосистем, а також необхідність у фондах солідарності для відновлення після катастроф.

Коли дослідники заново оцінили шість ризиків для Південної Європи, яку вони назвали "гарячою точкою", вони виявили, що також необхідні термінові заходи зі збереження врожаю і захисту людей, будівель і природи від лісових пожеж.

За словами Робберта Бісбрука, автора доповіді з Вагенінгенського університету, який також був одним із керівників глави про Європу в останній доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), присвяченій адаптації, кількість свідчень адаптації зростає, але "цього явно недостатньо".

"Все відбувається недостатньо швидко і не доходить до тих, хто найбільше цього потребує", - сказав він. "У цьому сенсі все дуже страшно".

У доповіді також міститься попередження про "каскадні та комбіновані" ризики, які, за його словами, нинішні стрес-тести у фінансовому секторі, найімовірніше, недооцінюють. Наприклад, спекотна погода висушить південну Європу, що призведе до загибелі врожаю і скорочення запасів води, але також зміцнить ґрунти, що зробить більш імовірними зливові паводки, і висушить рослинність, що призведе до прискорення поширення лісових пожеж.

Уряди, які намагаються реагувати на кілька криз, відчуватимуть ще більшу нестачу ресурсів, так само як і спільноти, які не встигли підготуватися.

"Ризики просто випереджають розвиток політики, - каже Блаж Курник, голова групи з впливу та адаптації ЄАОС.

Європейська комісія заявила, що представить повідомлення про управління кліматичними ризиками на початку цього тижня. У доповіді ЄАОС йдеться, що деякі кліматичні ризики вже досягли критичного рівня. Якщо не вжити рішучих заходів, йдеться в доповіді, більшість кліматичних ризиків можуть досягти критичного або катастрофічного рівня до кінця цього століття.

"Це має стати останнім тривожним дзвінком", - сказав Іля-Мононен.

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія (ЄК) опублікувала рекомендації щодо досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року. Документ передбачає, що досягнення net-zero вимагає від країн союзу скорочення до 2040 року викидів парникових газів на 90% відносно рівня 1990 року. ЄК розписала умови і завдання, які необхідно виконати для такого істотного зниження викидів. Зокрема, передбачається, що використання нафти і газу в енергетичних цілях скоротиться до 2040 року на 80%

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА