11:06 01.03.2024

Національний антарктичний науковий центр розпочав участь у дослідницькому проєкті Polarin

2 хв читати

Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) розпочав участь у дослідницькому проєкті Polarin програми Європейського Союзу "Горизонт Європа", повідомляє Міністерство освіти й науки.

"Сьогодні, 1 березня 2024 року, офіційно стартував проєкт Polarin програми ЄС "Горизонт Європа", у якому бере участь Національний антарктичний науковий центр та ще 49 організацій з усього світу. Це установи, що забезпечують полярні дослідження, з ЄС, Чилі, Канади, США, Великої Британії та інших країн. Координує проєкт Інститут Альфреда Вегенера, Німеччина", - йдеться в повідомленні пресслужби Міносвіти.

Зазначається, що Polarin передбачає об'єднання 64 дослідницьких інфраструктур в Арктиці й Антарктиці та надання вільного доступу до них (і безпосереднього, і віддаленого) всім учасникам.

"У такий спосіб планують підтримати міждисциплінарні дослідження обох полярних регіонів для вирішення глобальних проблем, зокрема кліматичних. Адже саме ці регіони особливо важливі для клімату всієї Землі та першими реагують на зміни", - йдеться в повідомленні.

У відомстві розповіли, що створена мережа охоплює всі суміжні сфери досліджень - від морських і наземних до атмосферних, і міститиме в собі дослідницькі станції, судна, обсерваторії, репозитарії та бази даних.

Від України в проєкті представлені дві інфраструктури: антарктична станція "Академік Вернадський" і криголам "Ноосфера".

"Це дозволить нам залучити додаткові міжнародні кошти в антарктичну програму, а українським вченим – використовувати полярні об’єкти інших країн та брати участь у важливих наукових ініціативах", - наводить слова директора НАНЦ Євгена Дикого пресслужба.

Україна приєднається до Polarin у 2024-2025 роках, а загалом він розрахований на п'ять років. Бюджет проєкту - 14,6 млн євро, з яких понад півмільйона євро передбачено для України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Через ворожий обстріл у Дніпропетровській області поранено троє людей

Голову Броварської райадміністрації, який вчинив резонансну ДТП, звільнено з посади

Росіяни продовжили завдавати ударів по південних регіонах України, є загиблі та постраждалі

Росіянам вдалося прорватися і закріпитися в частині Очеретиного - ОСУВ "Хортиця"

Японія приєдналася до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей

Росіяни обстріляли Козацьке, постраждали троє людей

Під Вовчанськом ворожий дрон влучив у вантажівку, водій важко поранений - Синєгубов

Австралія виділяє Україні пакет у 100 млн доларів - міністр оборони Марлз

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА