13:04 20.02.2024

Спецслужби РФ створили мережу фейкових акаунтів Сирського в соціальних мережах - ЦПД

2 хв читати
Спецслужби РФ створили мережу фейкових акаунтів Сирського в соціальних мережах - ЦПД

Російські спецслужби створили мережу фейкових акаунтів головнокомандувача Збройних сил України (ЗСУ) Олександра Сирського і поширюють фейки про ситуацію на фронті та про головкома, попереджає Центр протидії дезінформації (ЦПД).

"ЦПД спільно з кібердепартаментом СБУ виявили масштабну дезінформаційну кампанію рф з дискредитації головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. З'ясувалося, що ворог поширює фейки про ситуацію на фронті та про головкома з метою інформаційно-психологічного впливу на військовослужбовців", - ідеться в повідомленні ЦПД у телеграм-каналі у вівторок.

Як повідомляється, "деструктивні меседжі рф просуває через мережу фейкових акаунтів у соцмережах Facebook, Instagram, X та Telegram, створених російськими спецслужбами".

ЦПД наголошує, що підрозділи інформаційного впливу спецслужб РФ суттєво активізувалися останнім часом і в Україні, і в країнах-членах НАТО. Зокрема "міноборони Франції звинуватило рф у цілеспрямованому поширенні неправдивої інформації про Францію в контексті розв'язаної москвою війни проти України. Крім того, редакція The Washington Post отримала доступ до документів щодо організації кремлем дезінформаційних кампаній по всьому світу".

"Отримуйте інформацію з офіційних джерел. Наприклад офіційної сторінки (https://t.me/osirskiy) головнокомандувача ЗСУ", - наголошують у повідомленні Центру протидії дезінформації.

У правоохоронних органах агентству "Інтерфакс-Україна" надали перелік фейкових сторінок Сирського в соціальних мережах (із коментарями до кожного каналу):

у фейсбуці:

1. https://www.facebook.com/oleksandr.sirs.kij (малоактивний канал, заведений 11 лютого 2024 року).

2. https://www.facebook.com/profile.php?id=61551640966853 (акаунт для вкидань, заведений 14 січня 2024 року).

у телеграмі:

1. https://t.me/syrskij (створений 11 липня 2023 року, ведеться з 26 січня 2024 року, дублює офіційний канал, має 10 888 підписників).

2. https://t.me/oleksandr_syrskyi (створений 12 березня 2022 року, дублює офіційний канал, 391 підписник).

3. https://t.me/sirskygdety - "Нашёлся ли Сырский?". Російський провокаційний акаунт, створений 12 березня 2022 року (цікаво, що дата збігається зі створенням попереднього). Просував ідею, ніби Сирського давно ніхто не бачив. В одному з постів фото і наратив схожий до фейсбук-акаунту для вкидань).

4. https://t.me/q183728284848382 - створений 24 січня 2024 року, два підписники.

5. https://t.me/cheeseofficialua - один пост та один підписник, канал створений 14 лютого 2024 року для реклами каналу https://t.me/WarNews_UA_tg.

6. https://t.me/syrokgolovkom - рекламує канал https://t.me/taraspovidomlyae.

в інстаграмі:

1. https://www.instagram.com/oleksandr_syrskyi (свіжий неверифікований акаунт, 3 183 підписники).

2. https://www.instagram.com/evil.pumqk1n/ (191 підписник, закритий акаунт).

у Х (твіттері):

1. https://twitter.com/syrskyi (неверифікований акаунт, 531 підписник).

2. https://twitter.com/TKulabskij80301 (свіжий фальшивий акаунт, п'ять підписників).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА