10:51 16.02.2024

Зеленський: Європа навчилася будувати мир, і ми маємо зберегти цей досвід

2 хв читати
Зеленський: Європа навчилася будувати мир, і ми маємо зберегти цей досвід

Країни світу мають зміцнити наші союзи й альянси, щоб вони були реально здатні захищати життя і в сучасну епоху, і в майбутньому, заявив президент України Володимир Зеленський на відкритті Міжнародної виставки "Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України".

"Україна ніколи не хотіла війни, яка триває зараз і яка здається анахронічно недоречною у ХХІ столітті, нагадуючи ХІХ або навіть ХVІІ століття. Неспровокована та злочинна російська агресія - це відображення злої частини людської душі, яка бореться за панування, зневажає життя і яка нічого не навчилася з історії, хоча полюбляє про історію згадувати", - заявив Зеленський.

Він наголосив, що і українському, і шведському народу вже доводилося захищатися від такого зла.

"Ми бачили, як інші народи підпадали під владу найгіршого в людській природі, як Росія зараз, та починали війни проти свободи інших. Але Європа навчилася це долати - навчилася підпорядковувати правилам миру, совісті та повазі інших те зло, яке може виникати в людській душі. Європа навчилася будувати мир. І ми маємо зберегти цей досвід - архітектуру співпраці в Європі та в Атлантичному просторі, яка працює заради нашої спільної безпеки", - наполягає Зеленський.

Він закликав зміцнювати міжнародні союзи, покликані захищати мир.

"Щоб XXI століття все ж таки відрізнялося від XIX чи XVII - відрізнялося саме миром. Надійним миром. Тривалим миром. Миром, який не зруйнує жоден реваншист", - наголосив президент.

"Ми повинні привчити Росію поважати інших. Ми маємо змусити її шукати шлях до миру. І це можливо. Пам'ятаємо: в історію входять не ті, кому було легко і хто змирився, а ті, кому було складно, але вони вистояли", - підсумував він. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу зафіксовано 96 бойових зіткнень

Зеленський подякував Норвегії за рішення збільшити підтримку України на $600 млн

У центрах рекрутингу української армії повістки не вручатимуть - Міноборони

На Дніпропетровщині внаслідок ворожих обстрілів пошкоджені три кафе, шість приватних будинків - голова ОВА

"Ліси України" навесні 2024р. виконали план посадки лісів на 102%

ВР пропонують зрівняти у правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни - законопроєкт

Шмигаль про розблокування вантажопотоку на українсько-польському кордоні: сподіваємося, ми перегорнули цю сторінку у відносинах із Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА