12:54 01.02.2024

Генпрокурор: Треба використовувати всі можливості для повернення додому депортованих РФ українських дітей

2 хв читати
Генпрокурор: Треба використовувати всі можливості для повернення додому депортованих РФ українських дітей

Українські прокурори перевіряють інформацію про 19 тис. 546 українських дітей, яких було примусово вивезено до РФ під виглядом гуманітарних операцій, треба використовувати всі можливості для повернення дітей в Україну, наголошує генеральний прокурор Андрій Костін.

У повідомленні Офісу генпрокурора в телеграм-каналі в четвер зазначено, що в рамках міжнародної конференції "Війна росії проти дітей" у Ризі Костін обговорив з іноземними колегами проблеми примусової депортації українських дітей і можливі рішення, що допоможуть притягнути агресора до відповідальності й повернути дітей додому. "У наших провадженнях перевіряється інформація щодо 19 тис. 546 дітей, які були примусово вивезені росією під виглядом "гуманітарних операцій", - розповів генпрокурор.

Він наголосив, що цих дітей не просто переміщують, а й позбавляють української ідентичності: надають російське громадянство, влаштовують у російські сім'ї, змушують проходити перевиховання російською мовою, забороняють їм розмовляти українською.

"Хлопчиків-підлітків часто змушують брати участь у програмах мілітаризації", - уточнив Костін.

Генпрокурор звернув увагу на те, що такі дії заборонені міжнародним гуманітарним правом. Він також додав, що Незалежна комісія ООН з розслідування порушень в Україні дійшла висновку, що "в жодній із ситуацій, які розглядала комісія, переміщення дітей не відповідало вимогам, встановленим міжнародним гуманітарним правом. Переміщення не були виправдані ані питаннями безпеки, ані медичними підставами".

"Ми повинні використовувати кожну можливість, щоб ефективно протидіяти цим кричущим порушенням міжнародного права та повернути дітей додому. Ми не маємо ні законних, ні моральних підстав зупинятися, доки кожна дитина не повернеться додому цілою та неушкодженою", - підсумував генпрокурор. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині загинули чотири мирні жителі у результаті ворожих обстрілів

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

Війська РФ обстрілювали Нікопольський район Дніпропетровської області, є пошкодження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА