16:26 01.12.2023

Міністерства України та Польщі погодили відкриття ПП "Угринів - Долгобичув" для порожніх фур і зміни в системі "єЧерга"

2 хв читати
Міністерства України та Польщі погодили відкриття ПП "Угринів - Долгобичув" для порожніх фур і зміни в системі "єЧерга"

Україна та Польща погодили відкриття прикордонного пункту пропуску (ПП) "Угринів - Долгобичув" для проїзду порожніх вантажівок задля збільшення пропускної здатності кордону і зменшення навантаження на інші ПП, а також полегшення "єЧерги" для польських машин.

Відповідної домовленості досягли заступник міністра громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач і державний секретар Міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер, повідомила пресслужба Мінвідновлення у п'ятницю.

Згідно з релізом, вони погодили створення в системі "єЧерга" окремих слотів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску "Ягодин - Дорогуськ" і "Краківець - Корчова" та запуск пілотного проєкту з реєстрацією в "єЧерзі" перед перетином кордону на пункті пропуску "Нижанковичі - Мальховіце" терміном на один місяць.

"Питання скасування або змін до "транспортного безвізу" не обговорювалося і не було на порядку денному", - повідомили у відомстві.

У свою чергу польські протестувальники наполягають на функціонуванні "Угринів - Долгобичув" і "Нижанковичі - Мальховіце" тільки для транспорту на реєстрації ЄС.

"Така позиція є неприйнятною для України та Європейського Союзу, адже це дискримінаційна норма стосовно інших країн", - зазначили в Мінвідновлення.

Згідно з повідомленням відомства, воно разом із Директоратом Єврокомісії з транспорту та мобільності (DG MOVE) розробляє рішення щодо врегулювання ситуації на кордоні.

Зокрема, йдеться про План дій щодо розвитку українсько-польських пунктів пропуску. Українська сторона повідомляє, що з її боку стратегія розвитку вже готова.

Як повідомлялося, через протест польських перевізників, який розпочався 6 листопада, на прикордонних переходах "Ягодин - Дорогуськ", "Краківець - Корчова" та "Рава-Руська - Гребенне" черги на в'їзд перед заблокованими пунктами пропуску на українсько-польському кордоні з польського боку сягали до 40 км. За озвученою Мінвідновлення інформацією, на українсько-польському кордоні було заблоковано 20 тис. транспортних засобів, а потік вантажних автомобілів через нього впав на 20-25%. У четвер, 22 листопада, блокада українсько-польського кордону поширилася на прикордонний перехід "Шегині-Медика".

Організатори блокади, які вимагають скасування запровадженого з війною "транспортного безвізу" для України, повідомляли, що, згідно з офіційним дозволом місцевої влади, вона триватиме до 3 січня 2024 року, проте на окремих пунктах уже є дозволи про її продовження до лютого. 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Будь-які переговорні формати з Росією неможливі - Подоляк про зміни в російському керівництві

Окупанти взяли в полон мирних жителів Вовчанської громади, розпочато розслідування - прокуратура

Протягом дня з прикордонних громад Харківщини планують евакуювати приблизно 1,6 тис. осіб - Синєгубов

ТЧХУ попереджає про фейкову інформацію в соцмережах щодо надання соцдопомоги

У Вовчанську та Липцях через ворожі обстріли постраждали четверо мирних жителів - Харківська ОВА

Корнієнко не виключає заповнення окремих вакантних посад у Кабміні на найближчому пленарному тижні

ЦПД: На Харківщині збудовано кілька надійних ліній оборони, маніпуляції про їх відсутність - це ворожа ІПСО

Через ворожий обстріл у Тягинці постраждала місцева жителька - Херсонська ОВА

ВАКС заочно заарештував Гладковського-старшого у справі про зловживання у військовій сфері

Люксембург візьме участь у Саміті миру - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА