10:27 29.11.2023

ДБР викрило злочинну організацію, яка заволоділа стратегічними землями на Київській ГЕС

2 хв читати
ДБР викрило злочинну організацію, яка заволоділа стратегічними землями на Київській ГЕС

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) спільно з працівниками Національної поліції викрили й затримали керівників й учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи 5 га землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури - Київської гідроелектростанції (м. Вишгород Київської області).

"До злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів. Вони діяли в інтересах кількох забудовників. Уже оголошено про підозру вісьмом фігурантам, з яких п’ятьох осіб затримано", - повідомляється в телеграм-каналі ДБР у середу вранці.

За даними бюро, організатори через корупційні зв'язки в державних органах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що давало змогу виділяти ці ділянки громадянам України, а інші учасники підшукували підставних осіб, які за гроші погоджувалися підписати документи щодо виділення їм землі в приватну власність. Більшість із них були студентами навчальних закладів Києва, яких було введено в оману.

"У подальшому виконавці від імені "підставних осіб" підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони "перепродавали" землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему. За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС. Загальна площа таких ділянок понад 5 га, їхня оціночна вартість становить понад 15 млн грн", - розповіли в ДБР.

У відомстві зазначили, що реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадових осіб органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження, виділяючи земельні ділянки.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА