10:25 27.11.2023

Розслідування катастрофи гелікоптера у Броварах завершено, до загибелі людей призвели порушення правил безпеки експлуатації повітряного транспорту - ДБР

3 хв читати
Розслідування катастрофи гелікоптера у Броварах завершено, до загибелі людей призвели порушення правил безпеки експлуатації повітряного транспорту - ДБР

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) завершили розслідування щодо авіакатастрофи гелікоптера 18 січня 2023 року у Броварах Київської області, у якій загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ України, відкрито матеріали справи для ознайомлення підозрюваним і їхнім захисникам, а також потерпілим і їхнім законним представникам.

"Слідство встановило, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей", - повідомляється на сайті ДБР у понеділок.

Слідчі відновили день аварії похвилинно, зокрема розшифрували чорні скриньки гелікоптера, що розбився, залучали зарубіжних експертів і представників французької компанії - виробника вертольота.

"Встановлено, що в січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. Попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації в Києві та області. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів", - ідеться в повідомленні.

Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані за маршрутом запланованого руху, екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах, проте ніхто з посадовців вильоту не скасував або не переніс на пізніше, до моменту більш сприятливих погодних умов.

"Через складні погодні умови гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті, яка навіть менша ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив перешкоду - багатоповерховий будинок і почав здійснювати маневр обльоту, однак різко піднявся, втратив орієнтування в просторі й під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею. Під час падіння гелікоптер пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто", - розповіли в ДБР.

Після ознайомлення матеріали передадуть до суду.

Як повідомлялося, 18 січня вранці в Броварах біля дитячого садка впав і розбився гелікоптер ДСНС, на борту якого перебувало дев'ятеро осіб, зокрема керівництво МВС. Зокрема, під час виконання службових обов'язків загинули міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін, державний секретар МВС Юрій Лубкович. Загалом загинуло 14 осіб, зокрема всі, хто перебував у вертольоті, та п'ятеро осіб на землі, з них одна дитина. Постраждали 25 осіб, із них 11 дітей.

Пізніше п'ятьом посадовим особам ДСНС було повідомлено про підозру у зв'язку з катастрофою за ч. 3 ст. 276 і ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки польотів, що призвело до загибелі людей і великої матеріальної шкоди; службова недбалість, яка призвела до тяжких наслідків). Серед підозрюваних - начальник Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України, в. о. командира частини, заступник командира з льотної підготовки, командир авіаційної ескадрильї, начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжина Чернігівської області. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА