18:37 22.11.2023

Україна мріяла про жіноче лідерство еволюційним шляхом, але набула його в занадто екстремальний спосіб - Зеленська

3 хв читати
Україна мріяла про жіноче лідерство еволюційним шляхом, але набула його в занадто екстремальний спосіб - Зеленська

Україна мріяла про жіноче лідерство еволюційним шляхом, але набула його занадто екстремальним способом, через війну, заявила перша леді Олена Зеленська, виступаючи в середу на 7 Українському жіночому конгресі в Києві.

У своєму зверненні дружина президента України наголосила на швидкій зміні ролі та навантаженні на жінок в українському суспільстві у зв'язку з початком повномасштабного російського вторгнення.

Зокрема, вона нагадала, як 2021 року учасники конгресу обговорювали досягнення гендерної рівності в межах вступу України в міжнародне партнерство "Біарріц", а за рік уже йшлося про те, як мільйони українок перебрали на себе евакуаційну місію та волонтерство.

"Наразі, у 2023 році, на 637 день нашого спротиву маємо дуже цікаві цифри, за даними Кадрового центру ЗСУ, наразі у нас 43,5 тис. жінок-військовослужбовців. Це майже втричі більше, ніж у 2014 році. Водночас 56% новостворених бізнесів за цей рік - це жіночі бізнеси. Мені здається, з цих цифр складається дуже виразна формула українського жіночого лідерства наразі. Наші жінки - захисниці. Уже не метафорично, а фізично. І одночасно вони займаються відновленням нормального життя - бізнесу, робочих місць. Відновленням перспективи, майбутнього", - розповіла вона.

"Українська "берегиня" - це вже архаїчний образ. Вона вже не сидить біля домашнього вогнища, його зруйнували окупанти. Замість втраченого вона будує нову оселю, і сама фізично захищає її від знищення... Україна мріяла про жіноче лідерство еволюційним шляхом, але набула його у надто екстремальний спосіб", - заявила Зеленська.

Як наголосила перша леді, "кожна лідерка завжди має групу підтримки, і наразі держава має стати такою "групою підтримки" для жінок, на яких навалилося стільки несподіваного екстремального лідерства".

Для цього, за її словами, працює Всеукраїнська програма ментального здоров'я, яка, зокрема, покликана допомогти жінкам впоратися зі щоденним стресом. Одночасно реалізується і реформа шкільного харчування, оскільки "діти мають отримувати найкращу їжу, щоб мами були спокійні, а сім'ї відчували, що вони потрібні країні". Крім того, в Україні ухвалено й Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці між чоловіками та жінками.

Вона також зазначила, що для того, щоб жінки поверталися з евакуації, необхідно створити їм умови - від робочого місця і житла до садочка і школи поруч.

На завершення, Зеленська навела ще один факт лідерства українок. Зокрема, за її словами, у грантових конкурсах для підприємців в Україні цього року взяли участь більше жінок, ніж чоловіків. "Але при цьому організатори зазначають, що жінки просять менше грошей на свої проєкти", - зазначила вона.

У зв'язку з цим Зеленська закликала українських жінок не погоджуватися на другорядність або недооцінку власних сил. "Під час війни українки зробили такий сильний ривок у розвитку своїх лідерських якостей... Це вже не треба нікому доводити. Це факт", - резюмувала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА