20:22 03.10.2023

У Сербії затримали ймовірного організатора нападу на півночі Косова

2 хв читати

Сербська поліція у вівторок затримала лідера косовських сербів Мілана Радойчича, який, як припускає слідство, стояв за недавніми заворушеннями на півночі автономного краю Косово і Метохія, передає Associated Press (AP).

"У заяві поліції йдеться, що згідно з розпорядженням, він перебуватиме під вартою 48 годин", - зазначає AP.

У поліції повідомили, що обшукали квартиру та іншу нерухомість у Сербії, що належить Радойчичу - політику і багатому бізнесмену. AP зазначає, що Радойчич був заступником лідера "Сербського списку" - руху, що представляє інтереси косовських сербів і пов'язаний із панівною Сербською прогресивною партією. Сам Радойчич вважається близьким до цієї партії і до сербського президента Олександра Вучича.

Радойчич перебуває під санкціями США за ймовірні фінансові злочини.

Ситуація на півночі Косова ускладнилася у вересні: глава косовського уряду Альбін Курті заявив, що в ніч на 24 вересня за 55 км від Приштини приблизно 30 озброєних людей відкрили вогонь по косовських поліцейських. Вучич тоді повідомив, що косовські поліцейські вбили кількох сербів.

30 вересня радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив у телефонній розмові з Курті "про занепокоєння з приводу мобілізації сербських військових поблизу кордону з Косовом", висловлював співчуття у зв'язку із загибеллю 24 вересня співробітника косовської поліції під час виконання службових обов'язків.

Офіційні особи Євросоюзу і США також вимагали, щоб усі відповідальні за заворушення були притягнуті до відповідальності.

Глава МЗС Косова Доніка Гервалла-Шварц заявляла, що влада республіки побоюється введення сербських військових на територію регіону.

Вучич заперечував обвинувачення косовської влади і наголошував, що у Белграда немає планів вторгнення на територію краю.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА