14:06 07.09.2023

Україна передала Туреччині пропозиції про відновлення роботи "зернового коридору" без РФ - посол

2 хв читати
Україна передала Туреччині пропозиції про відновлення роботи "зернового коридору" без РФ - посол

Україна передала Туреччині пропозицію про відновлення роботи "зернового коридору" без Росії, відповіді поки що не отримано, повідомив у четвер на пресконференції посол України в Туреччині Василь Боднар.

"Пропозицію про роботу ("зернового коридору" - ІФ-У) без Росії передано турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження. Але оскільки кораблі (із зерном - ІФ-У) вже йдуть територіальними водами Румунії, Болгарії, а також Туреччини і проходять протоки без обмежень, це насправді раціональний шлях", - сказав дипломат.

Він нагадав, що і в рамках "зернової ініціативи" доволі частими були випадки, коли країна-агресор обмежувала прохід кораблів до України або намагалася регулювати доступ до того чи іншого українського порту. Крім того, обмежувався перелік продукції, яку можна було експортувати з території України.

За словами Боднара, оскільки немає жодних експортних обмежень щодо української продукції для суден, які проходять цим гуманітарним коридором, такий альтернативний варіант може бути одним з основних для врегулювання ситуації.

Наразі триває комунікація між Туреччиною та ООН за результатами переговорів і з Україною, і з Росією, щоб виробити узгоджені позиції. Учасники переговорного процесу очікують "комунікації між Україною і Туреччиною на вищому рівні". За інформацією посла, можливо вони відбудуться найближчими днями або в рамках Генасамблеї ООН.

"Ми, звісно, займаємо конструктивну позицію щодо наших партнерів Туреччини та ООН і посередників і напрацьовуватимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції щодо зняття санкцій з Росії - це абсолютно хибний шлях", - запевнив Боднар.

Як повідомлялося, 4 вересня в Сочі відбулася зустріч президентів Туреччини та Росії, головною темою якої було відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи. Сторони не досягли згоди з цього питання.

"Зернова угода" - домовленість між ООН, Туреччиною, Україною та Російською Федерацією про морські коридори для вивезення українського зерна була підписана 22 липня 2022 року. Після чергового пролонгування і фактичної бездіяльності протягом декількох місяців через саботаж російської сторони 17 липня 2023 року РФ відмовилася від участі в ній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА