15:03 14.07.2023

Болгарія відправила Україні найбільший пакет військової допомоги

2 хв читати
Болгарія відправила Україні найбільший пакет військової допомоги

Найбільший одноразовий пакет військової допомоги, що включає 100 одиниць бронетехніки з арсеналу болгарської поліції, переважно бронетранспортери, відправили до України, що стало першим офіційним рішенням Софії допомогти Києву важкою технікою, заявила влада Болгарії в четвер.

Як повідомляє європейське видання Euractiv у п'ятницю, військову техніку закупили 40 років тому, і вона ніколи не використовувалася за призначенням. "Водночас це призводить до витрат на зберігання і технічне обслуговування...Українці потурбуються про те, щоб ця техніка стала їм у пригоді", - сказав депутат Івайло Мірчев із правлячої коаліції "Ми продовжуємо зміни - Демократична Болгарія".

Про рішення щодо бронетехніки було оголошено через тиждень після візиту президента України Володимира Зеленського до Болгарії.

Видання зазначає, що це перша військова посилка з Болгарії до України, інформацію про яку опубліковано. Військова допомога досі була секретною, але неофіційна інформація полягала в тому, що Болгарія допомагала Україні боєприпасами.

Зі свого боку Болгарія сподівається отримати заміну військового потенціалу від США після надання бронетехніки. Болгарська армія оголосила про замовлення майже на $1 млрд на закупівлю сучасної західної бронетехніки для піхоти, але процедуру ще не завершено.

У грудні минулого року тимчасовий уряд президента Румена Радєва відмовився відправити старі радянські зенітні комплекси С-300, які потрібні Болгарії та Україні, в обмін на отримання сучасних американських систем ППО вартістю 200 мільйонів доларів. Новий проєвропейський уряд Болгарії сподівається, що пропозиція США залишається в силі. "Радєв дуже стурбований станом болгарської армії, але втратив шанс. Ми бачили, що надзвукові ракети Путіна в Україні збивала і сучасна система ППО", - зазначив Мірчев.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог від початку доби нарощує темпи наступальних дій у Донецькій області - Генштаб ЗСУ

Інформація про ще одну дитину під завалами в Харкові не підтвердилася - мер

"Фокстрот" запустив центральний склад на новій локації

Україна не готова піти на російський варіант компромісу - Єрмак щодо заяви Трампа про швидке припинення війни

Авіаударами по Харкову зруйновано два будинки, з-під завалів врятовано дитину

Росіяни скинули дрон поруч із житловим будинком у Запорізькій області, одна людина загинула - ОВА

Зеленський обговорив із новим прем'єром Нідерландів Формулу миру та підготовку льотчиків

Міноборони не допустило постачання майже 340 тонн неякісних продуктів для ЗСУ

Окупанти завдали щонайменше трьох авіаударів по Харкову, наслідки встановлюються

Шмигаль обговорив із головою Генасамблеї ООН ситуацію в енергетиці та продовольчу безпеку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА