20:37 11.07.2023

Північноатлантичний альянс ухвалив план посилення оборони

2 хв читати
Північноатлантичний альянс ухвалив план посилення оборони

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив про найпотужніше посилення оборонних можливостей альянсу з часів холодної війни.

"Союзники затвердили найповніший план оборони з кінця холодної війни для того, щоб боротися з двома головними загрозами - Росією і тероризмом", - сказав Столтенберг у вівторок на пресконференції у Вільнюсі після першого дня засідань саміту НАТО.

За його словами, "відповідно до нових планів 300 тис. військ перебуватимуть у високому ступені готовності".

Для посилення стримування й оборони, продовжив генсек, було узгоджено спільний план оборонного виробництва "для того, щоб забезпечити закупівлі, підвищити сумісність і збільшити рівень інвестицій".

"За останніми підрахунками, витрати європейських союзників і Канади на оборону зростуть на 8,3% у 2023 році. Це найбільше зростання за останні десятиліття. З 2014 року ці країни інвестували додатково в оборону $450 млрд. Одинадцять союзників по НАТО досягли або перевищили пороговий показник у 2% ВВП. Кількість таких союзників наступного року значно зросте", - заявив Столтенберг.

Він також повідомив, що у Вільнюсі глави держав і урядів країн НАТО "ухвалили зобов'язання інвестувати щонайменше 2% ВВП на рік на цілі оборони".

Водночас, за словами Столтенберга, союзники "підтвердили, що в багатьох випадках оборонні витрати, вищі за 2% від ВВП, будуть необхідні для того, щоб подолати брак ресурсів і забезпечити потреби", спричинені складнішою, ніж раніше, ситуацією у сфері безпеки.

Також він зазначив, що союзники по НАТО погодилися спрямовувати щонайменше 20% від своїх оборонних бюджетів на розробку основної бойової техніки. Столтенберг закликав зберегти технологічну перевагу альянсу, продовжити модернізацію його сил, упроваджувати інноваційні технології.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА