14:26 20.06.2023

Єврокомісія пропонує зарезервувати в бюджеті ЄС для України на наступні чотири роки EUR50 млрд - фон дер Ляєн

2 хв читати
Єврокомісія пропонує зарезервувати в бюджеті ЄС для України на наступні чотири роки EUR50 млрд - фон дер Ляєн

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявляє, що Єврокомісія пропонує зарезервувати для України на наступні чотири роки в бюджеті Європейського Союзу EUR50 млрд.

"Для України ми пропонуємо фінансовий резерв на наступні чотири роки EUR50 млрд. Це передбачає і запозичення, і гранти. Цей резерв надасть перспективи для наших партнерів в Україні, передбачуваність, а також простимулює інших донорів", - сказала фон дер Ляєн у Брюсселі у вівторок.

За її словами, цей фінансовий резерв дасть змогу ЄС "калібрувати нашу фінансову підтримку відповідно до розвитку ситуації на місцях, тому що ми знаємо, що війна вимагає від нас надзвичайної гнучкості".

Президент ЄК також нагадала, що станом на сьогодні загальна фінансова допомога Україні від ЄС уже становить EUR30 млрд, що раніше не було передбачено бюджетом ЄС.

У Єврокомісії пояснили, що новий фінансовий інструмент для України призначений для "підтримання макрофінансової стабільності, сприяння відновленню, а також модернізації країни під час реалізації ключових реформ на шляху до вступу в ЄС". Резервний фонд "підтримає перехід до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, яку поступово приводять у відповідність до правил і стандартів ЄС", ідеться в комюніке ЄК за підсумками засідання виконавчої колегії у вівторок.

У документі зазначено, що фонд спиратиметься на три основи.

По-перше, це фінансова підтримка України у вигляді грантів і позик. Щоб отримати цю підтримку, уряд України повинен буде підготувати план відновлення, відбудови та модернізації країни і деталізувати реформи та інвестиції, які він має намір здійснити в процесі вступу до ЄС. Кошти в рамках цього компонента надаватимуть на основі реалізації плану, який має підкріплюватися набором умов і термінів виплат, узгоджених з ЄС, уточнюють у Брюсселі.

Водночас значну увагу приділятимуть "реформі державної адміністрації, належному управлінню, верховенству закону, боротьбі з корупцією та раціональному управлінню фінансами".

По-друге, йдеться про спеціально створювану для України інвестиційну структуру, призначену для залучення та мобілізації державних і приватних інвестицій на відновлення та реконструкцію країни.

Третій компонент фонду - технічна допомога та інші заходи підтримки, включно з наданням експертних знань щодо реформ, підтримкою муніципалітетів, громадянського суспільства та іншими формами двосторонньої допомоги, зазвичай призначеними для країн, що перебувають на етапі підготовки до приєднання до ЄС.

У комюніке ЄК зазначено, що "фонд, крім того, відкриває можливість використовувати внески інших донорів, а також доходи, отримані від заморожених і знерухомлених російських активів, як внесок у відновлення і відбудову України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Швейцарія перемогла в "Євробаченні-2024", Україна посіла 3 місце

ШВЕЙЦАРІЯ ПЕРЕМОГЛА В "ЄВРОБАЧЕННІ-2024". УКРАЇНА ПОСІЛА 3 МІСЦЕ

Частина української делегації у фіналі "Євробачення-2024" одягнена у футболки "Free Azovstal Defenders"

До складу нацжюрі "Євробачення-2024" увійшли Alyosha, Горова, Коляденко, Томільченко і Нагорняк

Нацжурі України на "Євробаченні-2024" поставило найвищі бали Швейцарії, Ірландії та Швеції

ЦАХАЛ закликає евакуюватися жителів Гази, які залишилися в Рафасі, напередодні розширення військової операції

Польща зміцнює східний кордон через загрози гібридної війни з боку Білорусі

УЗ відключила підсвічування п'яти найбільших вокзалів країни для зменшення споживання електроенергії

Alyona Alyona & Jerry Heil зі сцени у фіналі "Євробачення-2024": Єдності для світу, мир і свободу для України

Вибух у Броварах стався під час затримання правопорушника, який кинув гранату в поліцейського - МВС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА