21:49 31.03.2023

Більша частина рецептурних препаратів можуть продаватися без рецептів на період воєнного стану - постанова Кабміну

2 хв читати
Більша частина рецептурних препаратів можуть продаватися без рецептів на період воєнного стану - постанова Кабміну

Більшість ліків, на які потрібні рецепти, можуть продаватися без них на період дії воєнного стану.

Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів від 7 травня 2022 року №542.

Згідно з цією постановою, "відпуск рецептурних лікарських засобів (окрім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою № 3, комбінованих лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини або прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, окрім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їхніх структурних підрозділів під час відпустки таких лікарських засобів роз'яснення щодо необхідності їхнього застосування згідно із зазначеною інструкцією".

Постановою внесено зміни до "Ліцензійних умов виробництва, господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)".

Раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, что майже всі українські аптеки підключені до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), перелік рецептурних препаратів із 1 квітня не змінився.

"Для нас як для пацієнтів з'являється додатковий сервіс - електронний рецепт на рецептурні лікарські засоби. Ми не змінюємо ні кількості рецептурних препаратів, ні переліку", - сказав він.

Ляшко нагадав, що досі за електронним рецептом відпускали препарати, які беруть участь у програмі реімбурсації "Доступні ліки", на решту категорій препаратів електронний рецепт поширювався поетапно.

Зокрема, з 1 квітня 2022 року дія електронного рецепта поширювалася на антибіотики, з листопада 2022 року - на наркотичні препарати, з 1 квітня електронний рецепт запроваджується на всі рецептурні препарати.

З 1 квітня рецептурні ліки продаватимуть і за електронним, і за паперовим рецептом, але в аптеках виник ажіотаж через побоювання, що можливості придбати препарати без рецепта не буде.

МОЗ уточнило, що перелік рецептурних препаратів не розширюється і не змінюється.

Міністерство охорони здоров'я наказом №413 від 4 березня на період воєнного стану дозволило продавати більшість рецептурних препаратів без рецепта лікаря за винятком наркотичних та психотропних засобів

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА