13:14 01.03.2023

СБУ викрила шахраїв, які нібито від імені місцевої влади "збирали" кошти для ЗСУ

3 хв читати

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили злочинну організацію, яка виманювала гроші в українських бізнесменів. Шахраї представлялися посадовцями місцевої влади та просили в підприємців "допомоги для ЗСУ", повідомляє пресслужба СБУ.

"Як встановило слідство, злочинну схему організував громадянин однієї з країн Центральної Азії, який перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області. До протиправної діяльності він залучив ще дев'ятьох спільників зі столичного регіону і півдня України. Через власні зв'язки вони підшукували представників компаній, які працюють в умовах воєнного стану, і встановлювали контактні дані їхніх керівників. Після цього розсилали їм фейкові листи від імені голів обласних, міських та районних військових адміністрацій. У них просили перерахувати на ЗСУ від 20 до 100 тис. грн. Сума залежала від оборотів підприємства", - зазначено в повідомленні в телеграм-каналі.

Після цього шахраї переказували гроші на власні банківські реквізити або знімали в банкоматах у різних регіонах України.

За наявною інформацією, їм вдалося привласнити понад 3 млн грн.

Як повідомив в. о. начальника Управління карного розшуку ГУ Нацполіції в Одеській області Ігор Панченко, сімох зловмисників, зокрема й організатора, було встановлено в липні 2022 року.

"Він із 2013 року відбував покарання на тимчасово окупованій території Луганської області за особливо тяжкі злочини, керував співорганізаторами в телефонному режимі. Ще кілька його спільників працювали за кордоном. Правоохоронцям вдалося затримати чотирьох підозрюваних - жителів Дніпропетровської області. Також на той час поліцейські встановили 15 ошуканих підприємців, які загалом пожертвували на допомогу Збройним силам України понад 1 млн грн. Уже тоді ми розуміли, що і зловмисників, і постраждалих значно більше, а сума "пожертв" сягає кількох мільйонів гривень", - розповів Панченко, повідомляє пресслужба Національної поліції України.

П'ятьох фігурантів затримано у вівторок, 28 лютого.

"Учора, 28 лютого, ми затримали ще п'ятьох підозрюваних. У них проведено низку санкціонованих обшуків на території Києва, Дніпра та Херсона. Також ми встановили 60 підприємців, яких шахраї ошукали загалом на більш ніж 3 млн грн", - повідомив Панченко.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів виявлено чорнові записи та мобільні телефони з доказами оборудки. Також вилучено десятки банківських карток, через які зловмисники знімали отримані злочинним шляхом гроші.

Наразі затримано п’ятьох учасників схеми. Вживають комплексних заходів щодо притягнення до відповідальності інших шахраїв та організатора оборудки, який переховується на тимчасово окупованій території України.

Усім десятьом фігурантам повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1, 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинним співтовариством або злочинною організацією, а також участь у ній) та ч. 4 ст. 28 і ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене злочинною організацією).

Вирішується питання про обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА