14:13 14.02.2023

Coreper створить спецгрупу з питань використання заморожених активів для відновлення України

2 хв читати
Coreper створить спецгрупу з питань використання заморожених активів для відновлення України

Комітет постійних представників (Coreper) країн ЄС створить спеціальну робочу групу щодо використання заморожених у ЄС активів для відновлення України.

В опублікованому проєкті порядку денного засідання Coreper на 15 лютого з'явився новий пункт: "Спеціальна робоча група з використання заморожених активів для підтримки відновлення України: заснування та мандат. Затвердження".

Як випливає із порядку денного, це затвердження відбудеться без обговорення.

При цьому в документі не уточнюється приналежність авуарів, про які йдеться. Проте останнім часом керівники інститутів ЄС неодноразово виступали з заявами, що йдеться про заморожені в Європейському Союзі російські активи. Водночас напередодні позачергового саміту ЄС 9 лютого високопосадовець повідомив журналістам, що лідери Євросоюзу в рамках обговорення допомоги Україні планували просунутися в питанні використання заморожених російських авуарів. Але йдеться, пояснив він, не про їх конфіскацію.

"Це режим санкцій, а не режим конфіскації. Режим санкцій означає, що ви можете використати гроші, але ви повинні їх повернути, коли зміниться політика", - сказав функціонер ЄС.

"Основне питання: де розміщуються ці активи?", - уточнив він, зазначивши, що ці кошти в сумі, що визначається приблизно 300 млрд євро, розподілені в різних фінансових структурах.

Відповідаючи на запитання, він підтвердив, що ці гроші не можуть бути витрачені безповоротно. "Що можна зробити - це використовувати їх. Отримати прибуток від 300 млрд євро і використати ці кошти для відновлення. (...) Така теорія. Але це має бути зроблено конкретно. Спочатку потрібно виявити ці кошти, отримати доступ до них, визначити механізм (використання)", - заявив представник ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

За добу ворог завдав двох ракетних і 41 авіаудару, обстріляв понад 125 населених пунктів

У посольстві Італії відбулася церемонія передання трьох автомобілів швидкої допомоги для Харкова та Києва асоціацією La Memoria Viva

На фронті зафіксовано 100 бойових зіткнень, ЗС України відбили 33 атаки на авдіївському напрямку

Інформація росіян про нібито удар по штабу ЗСУ в Одесі - фейк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА