15:01 03.02.2023

Викрито митників у Чернівецькій та Одеській областях, які організували побори в десятки тисяч доларів

2 хв читати
Викрито митників у Чернівецькій та Одеській областях, які організували побори в десятки тисяч доларів

Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) спільно з СБУ повідомили про підозру начальнику одного з митних постів Буковини та його посереднику, які організували схему поборів на митниці.

"Посадовець вимагав хабарі у представника одного з підприємств, яке здійснює перевезення товарів з Азії та Європи. За нестворення штучних перешкод під час процедури митного оформлення товарів він хотів отримувати по $1 тис. з кожної вантажівки, яка транспортувала товари. Враховуючи обсяги діяльності товариства, "заробіток" лише від цієї фірми міг становити десятки тисяч доларів", - повідомляє ДБР у телеграм-каналі у п'ятницю.

За інформацією бюро, керівник митного поста долучив до схеми свого знайомого – колишнього працівника митниці. "Той, для приховування злочину, отримував кошти винятково в Києві, де 1 лютого 2023 року його затримали на гарячому під час одержання чергової оплати сумою $12 тис.", - уточнюється в повідомленні.

Чиновника митниці підозрюють в отриманні неправомірної вигоди посадовою особою, пов'язаною з вимаганням, а його спільника – у пособництві (ч. 3 ст. 368 та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років із конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Чернівецька обласна прокуратура.

СБУ в телеграм-каналі інформує також про викриття на Одещині посадовців митних постів "Одеса-порт" та "Білгород-Дністровський" на організації оборудок.

"Зловмисники налагодили корупційну схему одержання грошей від волонтерів, які завозять в Україну гуманітарну допомогу для українських захисників. За хабарі посадовці обіцяли перевізникам не створювати штучних перешкод під час митного оформлення вантажів ", - інформують у СБУ.

Сума неправомірної вигоди, за інформацією спецслужби, становила $500 з одного транспортного засобу. Співробітники СБУ задокументували кілька епізодів отримання митниками грошової винагороди.

Правоохоронці затримали головного державного інспектора митного поста "Одеса-порт" на переданні чергової суми хабара.

Затриманому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки чи одержання неправомірної вигоди посадовцем).

Крім того, вирішується питання щодо притягнення до відповідальності інших співробітників керівної та інспекторської ланки митного поста.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА