13:50 23.11.2022

Європарламент закликав до розслідування злочинів РФ в Україні із притягненням причетних осіб до відповідальності – резолюція

5 хв читати
Європарламент закликав до розслідування злочинів РФ в Україні із притягненням причетних осіб до відповідальності – резолюція

Європейський парламент закликав підтримати розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних Росією, з подальшим притягненням до відповідальності причетних осіб та підтримки створення спеціального трибуналу у справі про злочини агресії Росії проти України.

Відповідну резолюцію проголосували в середу в Страсбурзі в межах пленарного засідання ЄП.

"(ЄП) закликає відновити підтримку незалежних розслідувань воєнних злочинів і злочинів проти людства, скоєних Росією, що має забезпечити індивідуальне притягнення до відповідальності осіб, причетних до планування, організації, вчинення або сприяння цим злочинам; закликає ЄС та його держави-члени надати відповідну підтримку створення спеціального трибуналу у справі про злочин агресії Росії проти України", - йдеться у резолюції.

Крім того, Європарламент закликав держави-члени включити злочин агресії до свого національного законодавства і щоб ЄС "забезпечив включення гендерної проблематики до цих розслідувань, зокрема судове переслідування за злочини сексуального насильства щодо жінок, які також можуть бути воєнними злочинами та злочинами проти людяності".

Європарламент наголосив і на необхідності для Комісії та держави-членів працювати спільно з українською владою над створенням всеосяжного міжнародного механізму компенсації, включаючи міжнародний реєстр збитків. У ЄП вважають за важливе, щоб Комісія та причетні сторони завершили роботу над розробкою правового режиму, який дасть змогу конфіскувати російські активи, заморожені ЄС, та використати їх для ліквідації наслідків російської агресії проти України, зокрема відновлення України та компенсації жертвам агресії Росії.

У ЄП також схвалили пропозицію Комісії від 9 листопада про пакет підтримки у розмірі 18 млрд євро для України у 2023 році для забезпечення її макроекономічної стабільності, відновлення критичної інфраструктури та підтримки основних громадських послуг та підтвердили підтримку якнайшвидшого схвалення цієї пропозиції.

Крім того, ЄП засудив російську окупацію Запорізької електростанції з метою "залякати українське населення та засудив Росію за перетворення електростанцій на військову ціль".

У резолюції також є пункт із закликом до російського народу не лише відмовитися від втягування в цю війну, а й висловити протест проти звірячих воєнних злочинів проти народу України, скоєних Російською Федерацією від імені російського народу.

У резолюції Європарламент констатував, що після того як 24 лютого нинішнього року РФ розпочала незаконну, нічим неспровоковану та невиправдану агресивну війну проти України, її війська робили "невиборчі напади на житлові райони та цивільну інфраструктуру, вбивали тисячі українських мирних жителів і здійснювали терористичні акти по всій країні", руйнуючи цивільну інфраструктуру - житлові квартали, школи, лікарні, вокзали, театри, водопровідні та електричні мережі. "Ці жорстокі та нелюдські акти спричиняють смерть, страждання, руйнування", - наголосив Європарламент.

У документі наголошується, що "російські збройні сили та їх маріонетки чинили масові страти, викрадення, сексуальне насильство, тортури та інші звірства на нових і раніше окупованих територіях України, зокрема масові вбивства мирних жителів у таких містах, як Буча, Ірпінь, Ізюм та Лиман, навмисний напад на театр у Маріуполі, внаслідок якого загинули сотні людей, та напад на Краматорський вокзал, внаслідок якого загинули 60 мирних жителів".

Окрім того, йдеться, що в Україні "було вбито багато тисяч мирних жителів, зокрема сотні дітей, багато інших зазнали тортур, переслідувань, сексуальних домагань, викрадень, насильницького переміщення або зникнення з боку російських збройних сил та їх маріонеток". У зв'язку з цим зазначається, що ці "численні звірства, вчинені російськими збройними силами та їх маріонетками щодо мирних жителів України" були "ретельно задокументовані" правозахисними організаціями та місіями міжнародних спостерігачів. Серед інших злочинів також названо масові затримання цивільних осіб у так званих фільтраційних центрах, примусове усиновлення українських дітей та примусову депортацію. "Кількість задокументованих воєнних злочинів в Україні наближається до 40 тис. і, як очікується, збільшиться після того, як воєнні злочини будуть задокументовані в нещодавно звільнених районах Херсонської області", - зазначає Європарламент. Також, згідно з даними моніторингу, зібраними Українським інститутом масової інформації, РФ скоїла 457 злочинів проти журналістів та ЗМІ в Україні, а з початку агресивної війни російські окупанти вбили понад 40 українських та іноземних журналістів.

У ЄП зазначили, що РФ своїми актами агресії проти суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України продовжує порушувати принципи Статуту ООН, а також грубо порушує міжнародне гуманітарне право, зокрема навмисно завдаючи ударів по цивільних об'єктах, які не мають бути об'єктом нападу відповідно до статті 52(1) Додаткового протоколу I 1977 р. до Женевських конвенцій 1949 р. "Ці злочини відображають гротескну байдужість до правил і законів війни, які обмежують застосування військової сили, що видно, наприклад, у нелюдському поводженні з військовополоненими, широко поширеному застосуванні тортур та позасудових стратах українських військовополонених, а також у відмові у доступі міжнародним гуманітарним організаціям, таким як Міжнародний комітет Червоного Хреста", - йдеться в резолюції.

Крім того, в ЄП зазначили, що РФ вже випустила по Україні понад 4 тис. ракет й обстріляла країну понад 24 тис. разів, зокрема з території Білорусі, а ракетними, безпілотними та артилерійськими ударами Росії на сьогодні пошкоджено або знищено 60 982 об'єкти цивільної інфраструктури у всій Україні, зокрема 42 818 житлових будівель та будинків, 1 960 навчальних закладів та 396 медичних закладів, 392 культурних та 87 культових споруд, 5 315 об'єктів водопостачання та об'єктів електропостачання. "Умисні атаки ракет і безпілотників РФ, зокрема з використанням безпілотників, поставлених Іраном, пошкодили або знищили майже 40% життєво важливої енергетичної інфраструктури України", - додали у резолюції.

Окремо в документі зазначено про блокаду Маріуполя, під час якої "влада Російської Федерації створила масштабну гуманітарну кризу, що призвела до загибелі десятків тисяч мирних жителів та руйнування 95% міста".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА