06:53 21.10.2022

21 жовтня: Цей день в Україні та в світі

3 хв читати
21 жовтня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 240 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 240 RUSSIAN AGRESSION

21 жовтня відзначають Всесвітній день йододефіциту, Міжнародний день начос, День очищення віртуального робочого столу на комп'ютері та Міжнародний день балаканини або базіки. У Великій Британії День яблука та День Трафальгарської битви, а у Лаосі – День повного місяця. У Єгипті святкують День військово-морського флоту.

Православна церква вшановує пам'ять Пелагеї Антіохійської.

Всесвітній день йододефіциту

День також відомий як Глобальний день профілактики йододефіцитних розладів, відзначається 21 жовтня кожного року з метою поширення інформації про йод - найважливіший мікроелемент, важливий для кожного і необхідний для вироблення гормону щитовидної залози.

День балаканини або базіки

День базікання відзначають більш ніж у 40 країнах світу. Це день, коли можна говорити, скільки завгодно, і ніхто тебе не зупинить. А ще цього дня заведено слухати один одного і розповідати те, що не терпиться розповісти. День балакуна - чудовий час для того, щоб виговоритися і почути багато нового про себе.

День Трафальгарської битви

Цього дня святкують перемогу Королівського флоту під командуванням віцеадмірала Гораціо Нельсона (1758—1805) над об'єднаним флотом Франції та Іспанії у Трафальгарській битві — найбільшій у 19 столітті морській битві періоду Наполеонівських воєн (1800—1815).

21 жовтня 1805 року флот 47-річного Нельсона дав рішучу відсіч французько-іспанському флоту, не допустивши вторгнення Франції до Британії. Сам лорд Нельсон у битві загинув.

На честь перемоги при Трафальгарі площу Вільгельма IV у самому центрі Лондона було перейменовано на Трафальгарську. У 1843 році там була споруджена гранітна колона висотою 46 метрів з п'ятиметровою фігурою Нельсона.

Ще цього дня:

1921 - Василь (Липківський) висвячений на митрополита УАПЦ;

1950 - Набрали чинності Женевські конвенції про захист жертв війни;

1991 - Здійснено перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі;

1993 - На Всеукраїнському Православному Соборі Володимир Романюк обраний Патріархом Київським та всієї Русі-України;

1995 - Помісний Собор Української Православної Церкви Київського патріархату обрав патріархом Київським та всієї Русі-України митрополита Київського Філарета (Денисенка).

Церковне свято

У церкві 21 жовтня вшановується пам'ять Пелагії Антіохійської. Раніше вона вела розпусний спосіб життя, будучи танцівницею та блудницею. Але одного разу до Антіохії з'їхалися священики з усієї Сирії.

Пелагія, розкішно одягнена, проїжджала повз храм, біля дверей якого святитель Нонн промовляв проповідь. Віряни відвернули свої обличчя від грішниці, а єпископ Нонн довго дивився їй услід. Вражений зовнішньою красою Пелагії і передбачивши в ній духовну велич, святитель у своїй келії довго молився до Господа про грішницю.

Це вразило її настільки, що вона вирішила прийняти християнство і згодом навіть стала монахинею, оселившись у чоловічому монастирі. Про те, що серед них є жінка, ченці не знали аж до смерті Пелагії.

Іменини: Василь, Віктор, Володимир, Дмитро, Іван, Микола, Павло, Петро, Ян, Єлизавета, Марія, Надія, Пелагея, Таїсія, Тетяна.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові чути вибухи, ворог завдає ударів "Шахедами" - мер

Позачергові вибори президента Ірану заплановано на 28 червня

Країни НАТО підтримали ініціативу Німеччини щодо забезпечення України засобами ППО

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА