16:21 27.08.2022

Сербія готова дозволити використання водійських прав, виданих Косовом

2 хв читати
Сербія готова дозволити використання водійських прав, виданих Косовом

Белград готовий піти на певні поступки косовській владі з питання про водійські права, але чекає і гарантій у відповідь з боку ЄС, повідомив у суботу в телезверненні президент Сербії Олександр Вучич.

"Виключно з практичних міркувань і заради свободи переміщення ми готові випустити один спільний документ, в якому було б написано про можливість використання прав, виданих в Пріштіні, але це не означає визнання незалежності Косова", - сказав він, зазначивши, що з питання про автомобільні номери договору так і немає.

За словами Вучича, тепер у Белграді чекають гарантій з боку ЄС, щоб, навпаки, кожен косовський серб з документами, виданими в Сербії, міг безперешкодно переміщатися без необхідності мати документи, видані в Пріштіні.

Ситуація в регіоні ускладнилася після того, як на знак протесту проти рішення косовської місцевої влади про заборону з 1 серпня на в'їзд на територію краю автомобілів з сербськими номерами і відповідними сербськими документами в сербських громадах краю почали блокувати дороги і будувати барикади. Через це довелося тимчасово закрити кілька пропускних пунктів на адміністративному кордоні Сербії і Косова.

Надалі за закликом США і ЄС адміністрація автономного краю Косово і Метохія відклала до 1 вересня запровадження заборонних заходів щодо автовласників з сербськими номерами і документами, виданими в Сербії. Слідом за цим інцидентом загострилася риторика сторін, які звинувачують одна одну в зловмисних задумах.

Раніше європейська зовнішньополітична служба (ЄЗС) попередила, що високопоставлені політики з Белграда і Пріштіни відповідальні за будь-яку викликану їх провокаційними заявами ескалацію, яка призведе до підвищення напруженості і, можливо, до насильства в регіоні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

Канада виділить понад $55 млн на зміцнення української ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА