13:06 10.08.2022

Раді пропонують удосконалити відповідальність за колабораціонізм

2 хв читати
Раді пропонують удосконалити відповідальність за колабораціонізм

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді уточнити у Кримінальному кодексі відповідальність за колабораційну діяльність, вчинену виключно на добровільній основі.

Відповідно до запропонованих змін до Кримінального кодексу, до колабораційної діяльності належить саме "добровільне провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, зокрема окупаційною адміністрацією держави-агресора, за винятком випадків, передбачених законом" (у чинній редакції Кримінального кодексу колаборацією вважається "провадження господарської діяльності, взаємодія з державою-агресором…").

Як зазначається у пояснювальній записці, ці зміни виводять із-під заборони частину господарської діяльності, яка має провадитися для забезпечення життєдіяльності територій, навіть незважаючи на їх фактичну окупацію. В супровідних документах до законопроєкту наголошується, що під кримінальну відповідальність не підпадає господарська діяльність із державою-агресором, що здійснюється під тиском окупаційних органів.

Верховна Рада 3 березня 2022 року доповнила Кримінальний кодекс новою статтею, якою криміналізувала колабораційну діяльність.

"Проте під дію цієї статті підпадатиме цілком правомірна діяльність, зокрема заходи, спрямовані на розв’язання гуманітарних проблем, зокрема медичного обслуговування, діяльності в галузі трубопровідного транспорту, робота магазині... Україна не повинна покладатися виключно на обов'язки держави-окупанта згідно з міжнародним гуманітарним правом щодо забезпечення окупованих територій", - наголошується в пояснювальній записці.

Як повідомлялося, урядовий законопроєкт № 7647 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України про вдосконалення відповідальності за колабораційну діяльність" зареєстровано у Верховній Раді 8 серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА