07:06 06.08.2022

НБУ з 10 серпня розпочне публікацію похідних показників Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)

2 хв читати
НБУ з 10 серпня розпочне публікацію похідних показників Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)

Національний банк з 10 серпня 2022 року запроваджує розрахунок і публікацію похідних показників Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA), а саме кумулятивного індексу та кумулятивних середніх ставок UONIA, розрахованих для термінів один, три та шість місяців.

"За оцінками Національного банку, розрахунок та публікація похідних показників UONIA сприятиме розвитку в Україні ринку інструментів із плаваючою ставкою та деривативних інструментів", – ідеться у повідомленні НБУ у п'ятницю ввечері на його сайті.

Регулятор зазначив, що запуск таких індикаторів також розширить можливості UONIA як базової ставки у фінансових продуктах і, відповідно, дасть змогу підтримати ціноутворення договорів між банками та їхніми клієнтами на надійній основі.

"Війна – це значний виклик для всієї фінансової системи. Але навіть у таких умовах Національний банк продовжує дивитися в майбутнє і не лише вживає заходів для вирішення поточних викликів, а й закладає фундамент активного розвитку фінансових ринків після перемоги", – наводяться у повідомленні слова заступника голови НБУ Юрія Гелетія.

Нацбанк додав, що запровадження цих розрахунків та їх публікація відповідає найкращій світовій практиці, зокрема, враховує підходи Європейського центрального банку та Банку Англії.

Кумулятивний індекс та кумулятивні середні ставки UONIA, починаючи з 10 серпня 2022 року, щодня публікуватимуться на сторінках офіційного інтернет-представництва Національного банку в розділі "Фінансові ринки" (віджет "Ринок грошей: динаміка UONIA").

Відповідне рішення правління НБУ №390 "Про затвердження Порядку розрахунку і оприлюднення похідних показників Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)" було ухвалено 4 серпня й того самого дня набуло чинності, уточнюється у релізі.

Після підвищення Нацбанком на початку червня облікової ставки з 10% до 25% та встановлення ставки за депозитними сертифікатами на рівні 23% UONIA становить 23% річних, тоді як до цього з початку березня він дорівнював 9% річних. До початку війни значення індексу змінювалося досить часто, проте у вузьких межах, прив'язаних до робочих ставок НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА