09:58 30.06.2022

Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо формування реєстру олігархів

2 хв читати
Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо формування реєстру олігархів

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) від 29 червня "Про затвердження Положення про Реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), порядок його формування і ведення".

Відповідний указ №459/2022 від 29 червня оприлюднений на сайті глави держави та набирає чинності з дня публікації. Контроль за його виконанням покладено на секретаря РНБО.

Відповідно до Положення, Реєстр буде створено як інформаційно-комунікаційну систему, яка може бути частиною або використовувати засоби іншої системи. Програмне забезпечення Реєстру буде власністю держави від імені Апарату РНБО. Для забезпечення формування та ведення Реєстру в Апараті РНБО буде визначено структурні підрозділи, на які покладаються повноваження щодо забезпечення виконання функцій держателя та адміністратора Реєстру.

Реєстр вестиметься в електронній формі державною мовою. До Реєстру не вноситимуться дані, що містять державну таємницю та службову інформацію, проте відомості про олігархів, які вноситимуться до реєстру, не можуть бути визнані конфіденційними, зазначається у Положенні.

Відомості про олігархів вноситимуться створювачем подання через електронний кабінет і включатимуть, зокрема, їхні паспортні реквізити, адресу реєстрації, перелік юридичних осіб, бенефіціаром яких вони є, перелік фізичних осіб, у чиї виборчі фонди олігарх робив внески, а також обґрунтування визнання особи олігархом.

Користувачами Реєстру з правом доступу до нього будуть, крім адміністраторів, створювачі подань, декларанти, реєстратори, співробітники власника та адміністратора Реєстру, а також голова, секретар та члени РНБО, а також уповноважені працівники інших державних органів.

Публічний інтерфейс Реєстру забезпечує вільний та безкоштовний доступ до його відомостей шляхом публікації переліку включених та виключених із Реєстру олігархів, форми пошуку таких осіб і декларантів, що забезпечує можливість перегляду внесених до Реєстру відомостей про олігархів та відомостей із декларацій про контакти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА