16:25 29.06.2022

Росія є головною загрозою безпеці в євроатлантичному регіоні - Стратегічна концепція НАТО

2 хв читати
Росія є головною загрозою безпеці в євроатлантичному регіоні - Стратегічна концепція НАТО

Російська Федерація становить найбільшу загрозу безпеці країн-членів НАТО, Альянс має намір відповідно реагувати на російські загрози та ворожі дії. Про це йдеться в Стратегічній концепції НАТО, ухваленій під час саміту Альянсу в Мадриді.

"РФ є найбільш значною та безпосередньою загрозою безпеці союзників, а також миру та стабільності в євроатлантичному регіоні. Вона прагне встановити сфери впливу та прямого контролю за допомогою примусу, підривної діяльності, агресії та анексії. Вона використовує звичайні, кібернетичні та гібридні засоби проти нас та наших партнерів. Її агресивна військова позиція, риторика та доведена готовність застосувати силу для досягнення своїх політичних цілей підривають заснований на правилах міжнародний порядок", - йдеться у документі.

У Стратегічній концепції також зазначається, що РФ модернізує свої ядерні сили та розширює свої нові та руйнівні системи доставки подвійного призначення, використовуючи при цьому примусову ядерну сигналізацію.

"Це спрямовано на дестабілізацію країн на схід та південь від нас. На Крайній Півночі її здатність перешкодити підкріпленням союзників та свободі судноплавства через Північну Атлантику є стратегічним викликом для Альянсу. Нарощування військової могутності Москвою, зокрема в регіонах Балтійського, Чорного та Середземного морів, поряд із її військовою інтеграцією з Білоруссю, кидають виклик нашій безпеці та інтересам", - наголошується в документі.

Водночас НАТО не прагне конфронтації і не становить загрози для РФ.

"Ми продовжимо згуртовано та відповідально реагувати на російські загрози та ворожі дії. Ми значно посилимо стримування та захист для всіх союзників, підвищимо нашу стійкість проти російського примусу та підтримаємо наших партнерів у протидії зловмисному втручанню та агресії", - наголошується в концепції.

Водночас Альянс, як і раніше, готовий підтримувати відкриті канали зв'язку з Москвою, "щоб керувати ризиками та знижувати їх, запобігати ескалації та підвищувати прозорість".

"Ми прагнемо стабільності та передбачуваності в євроатлантичному регіоні та у відносинах між НАТО та Російською Федерацією. Будь-яка зміна в наших відносинах залежить від того, чи припинить РФ свою агресивну поведінку і чи буде вона повністю дотримуватися міжнародного права", - наголошується в стратегічній концепції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА