10:12 28.06.2022

Зеленський: Конституція України – наш детальний портрет

2 хв читати
Зеленський: Конституція України – наш детальний портрет

 Конституція України є нашим "детальним портретом", заявив у відеозверненні, присвяченому Дню Конституції, президент України Володимир Зеленський.

"Норми Конституції дають змогу розшифрувати генетичний код нашої нації. Знайти відповідь на два головних питання: що таке Україна і хто такі українці? Це наш детальний портрет. І особливо зараз, у часи повномасштабної війни, яскраво проявляються його головні риси", - сказав він.

"Ми ухвалили Основний закон держави 26 років тому. 26 років по тому захищати свою державу для нас – основний закон", - заявив президент.

За його словами, "засади її ухвалення 26 років тому є засадами нашої боротьби зараз. Пояснюють, чому і за що ми б’ємося. Це право українського народу на самовизначення, всенародна схвалена незалежність України, незворотність її шляху до Європи. Це відповідальність перед Богом і власною совістю".

"Не ми почали війну. Не ми першими стріляли, і не ми першими напали. Ми захищаємо Україну, яка є суверенною, незалежною, демократичною, соціальною та правовою державою. Бог на нашому боці, він каже, що захищати рідний дім від нечисті – не гріх. Гріх його не захищати", - сказав Зеленський.

"Наш суверенітет поширюється на всю територію. Ми – унітарна держава, і наша територія в межах наявних кордонів цілісна і недоторканна. А тому на сході і заході, на півдні і півночі і в центрі наш народ героїчно б'ється за ці принципи і другу статтю Конституції. Стримує другу армію світу, якій байдуже на всі загрози та ризики третьої світової війни", - сказав президент.

"Ми будемо битися за кожен метр нашої землі. До останнього ковтка повітря. Бо змінювати конституційний лад в Україні може тільки народ", - заявив він, зазначивши, що "нам добре відомий термін "демократія", тому ми не знаємо, що таке п'ятий термін".

"У нас є право на протест. Збори та демонстрації. Це конституційна стаття, а в когось це кримінальна", - сказав Зеленський. За його словами, "наш герб – знак княжої держави Володимира Великого. Це тризуб. Не двоголові пташки. Тому що тут таке не злітає".

Він згадав про Конституцію Пилипа Орлика, якій 300 років. "Вона буде перекладена з латині на українську мову, і десятки тисяч примірників відправляться в українські школи. Ми впевнені, що рано чи пізно і Конституцію Пилипа Орлика, і Конституцію незалежної України вивчатимуть щасливі українські діти – у Донецьку, Луганську, Маріуполі, Херсоні та Криму", - наголосив Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА