11:29 02.06.2022

Польща припинить виплати допомоги українським біженцям із 1 липня - МВС

2 хв читати
Польща припинить виплати допомоги українським біженцям із 1 липня - МВС

Заступник глави Міністерства внутрішніх справ Польщі та уповноважений польського уряду у справах біженців Павел Шефернакер повідомив, що польський уряд із 1 липня більше не виплачуватиме по 40 злотих на день (на 1 червня близько 276 грн) на харчування та проживання українських біженців і розраховує на їх працевлаштування та самозабезпечення, повідомляє видання Rzeczpospolita.

"Ми переконані, що багато людей у Польщі здатні стати незалежними та адаптуватися", - сказав Шефернакер в ефірі TVP Info, зазначивши, що будуть і винятки - для деяких біженців пільги будуть розширені, це "інваліди, вагітні жінки або багатодітні".

У повідомленні наголошується, що польський уряд у спеціальному акті про допомогу біженцям із України спочатку гарантував пільгу на перші 60 днів, а місяць тому продовжив її ще на 60 днів, але надалі вже не буде.

"Ми виплачуємо величезні соціальні кошти - від 300 злотих на кожного до 500+ злотих на кожну дитину, та інші суми, що випливають із соціальної допомоги. Крім того, ми бачимо, що багато українців шукають роботу, знаходять її і з усім справляються. Ми хочемо стимулювати решту до активності. Чотири місяці повного захисту - це, на наш погляд, достатній термін", - сказав у коментарі виданню високопоставлений політик із партії "Право і справедливість", ім'я якого не називається.

Rzeczpospolita також зазначає, що рішення уряду продиктоване дуже великими видатками на утримання біженців. Зокрема, Сілезьке воєводство оцінило поточні видатки на 115 тис. біженців у 190 млн злотих на місяць, із яких щоденні виплати по 40 злотих на людину становлять 160 млн злотих.

"Ми лише розпочинаємо широкий спектр заходів, спрямованих на активізацію українців у працевлаштуванні. Вже 14 тисяч із них, зокрема 11 тис. жінок, знайшли легальну роботу в нашому регіоні. Ми чекаємо на спеціальний акт, який допоможе фінансувати навчання польській мові та курси підвищення кваліфікації, що, безперечно, допоможе знайти себе на ринку праці", - зазначила прессекретар Сілезького воєводства Аліна Кухаржевська.

Бургомістр м. Мушина Малопольського воєводства Ян Голба зазначив, що з 1,3 тис. біженців, колись розміщених у місті, у ньому наразі проживає 400, із них роботу поки що знайшли лише 60 осіб. "Ми найняли лікаря, дантиста, медсестер і помічниць на кухні. Це багато, і мало. Хто хоче працювати, той знайде роботу. А хто не хоче, того ніщо не змусить. Якщо уряд не платитиме по 40 злотих на людину, багато хто з них, мабуть, не впораються", - сказав він.

Офіційний курс НБУ на 1 червня: 6,82 грн/злотий.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА