21:35 30.05.2022

Іран має понад 40 кг збагаченого на 60% урану

2 хв читати
Іран має понад 40 кг збагаченого на 60% урану

Іран накопичив 43 кг збагаченого на 60% урану, таким чином додавши до зроблених раніше запасів майже 10 кг, повідомляє в понеділок агентство Bloomberg із посиланням на щоквартальну доповідь МАГАТЕ.

"За відсутності обмежень Іран накопичив 43 кг урану, збагаченого на 60% – збільшення на 30% за останні три місяці", – йдеться в доповіді.

Західні ЗМІ зазначають, що запаси збагаченого урану країни наразі більш ніж у 18 разів перевищують ліміт, встановлений у 2015 році. Станом на 15 травня 2022 року Іран мав у своєму розпорядженні понад 3,8 тис. кг збагаченого урану. При цьому Іран продовжує збагачення урану до рівнів, що перевищують ліміт 3,67%, передбачений у початковій угоді. Країна володіє ураном, збагаченим на 60%, а також ураном, збагаченим на 20%: його в Ірану близько 238 кг.

В іншому документі МАГАТЕ, з яким також ознайомився Bloomberg, експерти МАГАТЕ повідомляють, що влада країни продовжує блокувати розслідування походження слідів урану, виявлених на низці іранських об'єктів.

"Іран не надав пояснення, яке б вселяло довіру з технічного погляду. Агентство не може підтвердити вірність та повноту заяв Ірану відповідно до угоди про всеосяжні гарантії", - заявив глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Bloomberg зазначає, що дані про те, що Іран, можливо, надає неповну інформацію, це серйозна проблема. Рада керуючих МАГАТЕ, що складається із 35 членів, 6 червня проведе зустріч у Відні, де дипломати можуть ухвалити резолюцію з офіційним засудженням Ірану.

У 2015 році Іран і країни "шістки" - п'ять постійних членів Радбезу ООН та Німеччина - уклали Спільний всеосяжний план дій (СВПД), ядерну угоду, згідно з якою Тегеран має обмежити розвиток своєї ядерної програми виключно мирними цілями. Було узгоджено спеціальні параметри, включно з рівнем збагачення урану, допуск на іранські ядерні об'єкти інспекторів МАГАТЕ в обмін на покрокове зняття санкцій. Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вийшов із СВПД та відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов угоди.

Згодом з квітня до грудня 2021 року Іран і низка світових держав провели кілька раундів переговорів у Відні з метою відновлення СВПР. США безпосередньо в них не беруть участі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА