11:57 26.05.2022

Спільними зусиллями влади та волонтерів Україна загалом впоралася з розміщенням та підтримкою першої групи переселенців - дослідження

3 хв читати
Спільними зусиллями влади та волонтерів Україна загалом впоралася з розміщенням та підтримкою першої групи переселенців - дослідження

Спільними зусиллями влади та волонтерів Україна загалом впоралася з розміщенням та підтримкою першої групи внутрішньо переміщених осіб, свідчать результати фокус-групових досліджень, проведених фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

"Спільними зусиллями влади та волонтерів Україна загалом упоралася з розміщенням та підтримкою першої групи внутрішньо переміщених осіб. Потужна організація місць тимчасового розміщення, робота волонтерів із забезпечення людей усім необхідним дали змогу впоратися з вкрай складною гуманітарною ситуацією і не допустити ще й гуманітарної катастрофи в умовно безпечних регіонах України", - йдеться у висновках дослідження.

У рекомендаціях зазначено, що тих переселенців, які мають достатні фінансові ресурси та планують у короткостроковій перспективі повернутися на постійне місце проживання, варто активніше залучати до волонтерської активності, що має позитивно впливати на психологічний стан людей.

Одночасно, згідно з дослідженням, у тих переселенців, які поки що не можуть повернутися до місць постійного проживання (бо там тривають бойові дії або вони втратили житло внаслідок бойових дій), закінчуються фінансові ресурси та можливість жити поза місцем постійного проживання і без оплачуваної роботи.

"Сьогодні доречним є виділення тих внутрішньо переміщених осіб, які втратили одночасно і житло, і роботу, що робить їх пріоритетними для державної підтримки. Якщо держава не має можливості відновити житло таких людей, то невідкладною стає підтримка у питанні оренди або оплата за розміщення таких осіб у сім'ях, які можуть надати таке житло (наприклад приватний будинок)", - ідеться у висновках.

З огляду на те, що фінансові резерви більшості внутрішньо переміщених осіб практично вичерпуються, необхідно також максимально актуалізувати питання забезпечення оплачуваною роботою переселенців, і програма релокації підприємств із небезпечних районів може стати стартовим етапом комплексних дій.

"Грантові програми підтримки малого бізнесу, а також створення робочих місць в умовно безпечних регіонах мають бути недискримінаційними, і на них повинні мати право подаватися і переселенці, і особи серед місцевого населення, оскільки багато хто з них також втратив роботу внаслідок війни", - йдеться у рекомендаціях.

Результати дослідження серед іншого показали, що російська пропаганда та інформаційно-психологічні операції цілеспрямовано працюють на розпалювання ворожнечі між місцевим населенням та переселенцями, тому критично необхідно посилити роль інформаційно-просвітницької роботи, а також виявлення та знешкодження інспірованих Росією провокаторів.

Окрім того, згідно з рекомендаціями, дуже важливе розгортання доступної психологічної підтримки.

Під час дослідження було проведено 15 фокус-групових досліджень (5 із внутрішньо переміщеними особами в умовно безпечних регіонах України, 5 із представниками органів місцевої влади в умовно безпечних регіонах України, 5 з українськими біженцями в країнах Європи) та шість глибинних напівструктурованих інтерв'ю з волонтерами, активістами та представниками місцевих органів влади. Фокус-групи проводили і онлайн через послуги відеозв'язку, і наживо. Фокус-групи та глибинні інтерв'ю проводили протягом березня-квітня 2022 року.

Зазначається, що всі рекомендації будуються з урахуванням даних, зібраних під час дослідження й обов'язково відображають погляди виконавця дослідження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА