17:06 16.05.2022

ДБР розслідує привласнення низки обленерго в Україні наближеними до Кремля представниками групи "Лужники" – ЗМІ

2 хв читати
ДБР розслідує привласнення низки обленерго в Україні наближеними до Кремля представниками групи "Лужники" – ЗМІ

Державне бюро розслідувань (ДБР) за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора здійснює досудове розслідування стосовно власника п'яти енергорозподільчих компаній фінансово-промислової групи "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" (VS Energy), яка опосередковано належить наближеним до Кремля представникам групи "Лужники" Олександру Бабакову, Євгену Гінеру та Михайлу Воєводіну, повідомляє проект "Схеми" "Радіо Свобода".

"… розслідування за декількома фактами, зокрема - привласнення майна та вчинення злочинною організацією "Лужники", яка представлена фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб", – йдеться в матеріалі "Схем".

Як уточнив журналістам "Радіо Свобода" прокурор Офісу генпрокурора Роман Тулін, наразі досліджують версію, згідно з якою група громадян РФ, наближених до керівництва країни-агресора, придбала на території України активи критичної інфраструктури та інших комерційних об'єктів шляхом вчинення тих чи інших оборудок та махінацій.

"Усі ці обставини ми перевіряємо. Наразі досудове слідство триває за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України", – пояснив прокурор.

"Схеми" зазначають, що під вивіскою компанії VS Energy об'єднані "Херсон-", "Кіровоград-", "Житомир-", "Рівне-" та "Чернівціобленерго". Їхніми кінцевими бенефіціарами, ймовірно, є заступник голови Держдуми Бабаков (перебуває під санкціями України, США, ЄС), президент російського футбольного клубу ЦСКА Гінер (перебуває під санкціями США) та Воєводін, який, за інформацією Інтерполу, має статус так званого злодія в законі.

Сама VS Energy записана громадян країн ЄС. Серед них, зокрема, громадянка Німеччини Марина Ярославська, яку ЗМІ називають дружиною Гінера, та громадянин Латвії Валтс Вігантс, який є довіреною особою Бабакова.

Як зазначено в розслідуванні, VS Energy також контролює запорізьке підприємство "Дніпроспецсталь" та велику мережу готелів в Україні Premier Hotels & Resorts, серед яких - п'ятизіркові "Прем'єр палац" (Київ) та "Прем'єр готель" (Одеса).

Окремі готелі та контрольний пакет акцій заводу, згідно з даними у держреєстрі, записані на Наталію Селіванову – як стверджується у матеріалі, цивільну дружину Воєводіна.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА