13:02 16.05.2022

Парламент Фінляндії обговорює питання членства країни в НАТО

2 хв читати
Парламент Фінляндії обговорює питання членства країни в НАТО

Депутати парламенту Фінляндії на пленарному засіданні в понеділок розпочали обговорення доповіді уряду про вступ країни до Північноатлантичного альянсу.

Як сказала прем'єр-міністр Санна Марін (Sanna Marin), відкриваючи дебати, "членство в НАТО потрібне тому, що ситуація у сфері безпеки Фінляндії докорінно змінилася". "Наприкінці минулого року Росія запропонувала припинити розширення НАТО. Згода з вимогами Росії означала б значне послаблення нашого суверенітету та безпеки", - наголосила Марін.

За її словами, зі вступом до НАТО Фінляндія стане частиною спільної оборони альянсу та гарантій безпеки. Оборона Фінляндії координуватиметься як частина спільної оборони НАТО. "Якщо на нас нападуть, нам допоможуть. І якщо інші будуть атаковані, ми допоможемо", - сказала Марін.

Міністр закордонних справ Пекка Хаавісто зазначив, що плани Фінляндії та Швеції в НАТО отримали дуже тепле схвалення минулих вихідних на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Берліні. "Нам також було обіцяно допомогу в безпековій сфері протягом періоду розгляду заявки", - зазначив Хаавісто.

Він повідомив, що Фінляндія подасть заявку на членство в НАТО цього тижня. Але попередив, що на шляху ратифікації договору всіма 30 країнами НАТО можуть виникнути певні труднощі.

Здебільшого учасники дебатів виступають за членство країни в НАТО.

Не таку однозначну позицію займає лише партія "Союз лівих сил", що входить до коаліції. Загалом не виступаючи проти, вона висловлює певні сумніви щодо посилення безпеки країни. Лідер парламентської фракції від цієї партії Юссі Сарамо (Jussi Saramo) зауважив, що його партія хоче внести "конструктивні та критичні зауваження у досить одностайні дебати".

"Після вступу до НАТО на нашому кордоні буде постійне напруження, і наша країна стане в очах Росії ціллю атак та лінією фронту уявної війни", - сказав Сарамо. За його оцінкою, загрози безпеці найближчим часом пов'язані з членством в альянсі, а не з позаблоковим статусом.

У багатьох виступах містяться запевнення, що членство Фінляндії не спрямоване проти кого-небудь і слугує лише безпеці фінів.

Із 200 депутатів парламенту про свій намір скористатися правом на виступ заявили 154 парламентарії. Спікер Матті Ванханен (Matti Vanhanen) підрахував, що вироблення позиції парламенту щодо членства в НАТО може бути завершено за один день, якщо буде виголошено близько 60-70 промов. Попередньо було оголошено, що парламентські засідання можуть тривати й у вівторок.

Фінляндія в неділю ухвалила офіційне рішення щодо подання заявки на членство в НАТО.

Рішення ухвалено на спільному засіданні президента та урядового комітету з зовнішньої політики та політики безпеки. Його має схвалити парламент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА