13:47 15.05.2022

Фінляндія подасть заявку на членство в НАТО

2 хв читати
Фінляндія подасть заявку на членство в НАТО

Фінляндія в неділю ухвалила офіційне рішення про подачу заявки на членство в НАТО.

Рішення ухвалено на спільному засіданні президента та урядового комітету із зовнішньої політики та політики безпеки. Воно буде обговорюватися в парламенті в понеділок, і голосування, як очікується, відбудеться у вівторок. Заявка буде подана в НАТО, за даними ЗМІ, в середу.

"Сьогодні президент і урядовий комітет із зовнішньої політики оборони ухвалили рішення подати заявку на членство в НАТО. Це історичний день. Відкривається нова ера", - сказав на пресконференції президент Саулі Нііністе (Sauli Niinisto).

За його словами, до цього рішення Фінляндію підштовхнули події в Україні. Він наголосив, що "заява Фінляндії про членство не спрямована проти будь-кого".

"Безпека - це не гра з нульовою сумою. Коли безпека Фінляндії максимальна, вона ні від кого не залежить, підвищується загальна безпека", - сказав президент. Він зазначив, що членство в НАТО підтримується в суспільстві країни.

Коментуючи реакцію президента Росії Володимира Путіна на заявку Фінляндії, Нііністе сказав, що в суботу розмовляв з главою Російської держави і що "реакція Путіна на заяву Фінляндії була менш жорсткою, ніж будь-який російський коментар з 2016 року".

На думку, причини більш м'якої реакції полягали, наприклад, в тому, що "заявка Фінляндії на членство вже досягла такої міри, коли роздратування не може змінити траєкторію поведінки".

12 травня Нііністе і прем'єр-міністр Санна Марін (Sanna Marin) виступили зі спільною заявою, в якій висловилися за пріоритетний вступ країни в НАТО.

Членство в НАТО підтримали також парламентські комітети з оборони і зовнішньої політики. За підрахунками телерадіомовлення Yle, за вступ до НАТО виступають близько 130 депутатів парламенту з 200.

Згідно з останнім опитуванням громадської думки, проведеним на замовлення порталу телерадіомовлення Yle, 76% фінів хочуть бачити Фінляндію в НАТО.

Заявка спочатку буде розглянута Радою НАТО, після чого розпочнуться переговори з НАТО, і угода про членство має бути ратифікована на національному рівні у всіх 30 країнах Альянсу, що може зайняти місяці.

Такі великі країни НАТО, як США, Франція, Німеччина і Велика Британія пообіцяли підтримку Фінляндії протягом періоду розгляду заявки. Фінляндія матиме звернутися по допомогу і уточнити, яка допомога буде потрібна. Це може бути військова підтримка, обмін розвідданими, кіберзахист і проведення спільних військових навчань.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг неодноразово заявляв, що Фінляндію і Швецію приймуть до альянсу "з розпростертими обіймами" і обіцяв провести процедури прийому в найкоротші терміни.

Розширення НАТО за рахунок Фінляндії та Швеції збільшить протяжність кордонів РФ з блоком ще більше ніж на 1,2 тис. км.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА