10:29 08.05.2022

Після війни необхідно буде верифікувати надання статусів УБД за попередні роки - Лапутіна

2 хв читати
Після війни необхідно буде верифікувати надання статусів УБД за попередні роки - Лапутіна

Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна заявляє, що після війни необхідно буде верифікувати надання статусів учасників бойових дій (УБД) за попередні роки та одночасно створити новий прозорий механізм.

"У нас ухвалено важливий закон, згідно з яким добровольчим формуванням Сил територіальної оборони, а також добровольчим формуванням безпосередньо територіальних громад надано право на набуття статусу учасника бойових дій. Ми не знали з початком широкомасштабної агресії Росії, куди саме поверне "театр воєнних дій" і скільки добровольчих формувань братимуть участь у бойових діях, тому надали право всім. Коли ми переможемо, то формуватиметься порядок надання статусів", - сказала Лапутіна в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас міністр заявила, що особисто бачила "військових туристів" у 2014-2016 роках, коли люди приїжджали на фронт на три дні, потім отримували довідку та статус УБД.

"Наразі ми маємо настільки широкомасштабну війну, що весь народ став на захист, і у будь-якої людини, яка справді брала участь у воєнних діях, буде підвищений запит на справедливість. Ми як держава, як уряд маємо зробити все, щоб порядок набуття статусу був прозорим", - наголосила Лапутіна.

Вона зазначила, що наразі добровольцям надає статус УБД Міністерство ветеранів за рішенням спеціальної Комісії, до якої належать представники всіх силових відомств.

"Коли ми переможемо, нам потрібно буде верифікувати все, що відбувалося за минулі роки з наданням статусів, і водночас створити новий прозорий механізм", - наголосила Лапутіна.

За її словами, вже наступного дня після перемоги в Україні почне працювати електронний реєстр ветеранів війни.

"Ми його підготували, все зробили. З реєстром буде пов'язаний електронний кабінет ветерана, буде додано до "Дії". Але наразі, з міркувань безпеки, ми не можемо його запустити. Після війни, завдяки реєстру, всі ветеранські електронні сервіси функціонуватимуть прозоро", - підсумувала чиновниця.

Як повідомлялося, за даними реєстру Міністерства соціальної політики, на сьогодні в Україні понад 770 тис. осіб зі статусом учасника бойових дій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА