17:02 05.05.2022

Мінкультури працює над вилученням пропагандистської російської літератури з українських бібліотечних фондів

2 хв читати
Мінкультури працює над вилученням пропагандистської російської літератури з українських бібліотечних фондів

Міністерство культури та інформаційної політики України працює над вилученням пропагандистської російської літератури з українських бібліотечних фондів, щоб замінити її на якісну україномовну літературу та книжки українських видавництв.

"Це відбудеться на основі відповідних методичних рекомендацій, які напрацювала та схвалила Рада з питань розвитку бібліотечної справи при МКІП. До складу ради входять провідні фахівці бібліотечної справи з усіх куточків України", - йдеться в повідомленні пресслужби міністерства.

Зазначено, що міністерство визначило чіткі критерії, за якими російську літературу буде вилучено з українських бібліотечних фондів.

"Ми підходимо до цього питання ретельно і виважено. Сподіваємося, що все це позитивно вплине на розвиток українського книговидавництва", - наводить слова заступника міністра культури та інформаційної політики Лариси Петасюк пресслужба відомства.

Зокрема, насамперед і якнайшвидше потребують вилучення видання:

  • зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права та свободи людини;
  • які пропагують війну, національну та релігійну ворожнечу, зміну шляхом насильства конституційного ладу або територіальної цілісності України;
  • містять виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії РФ проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;
  • глорифікують осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України, представників збройних формувань РФ, іррегулярних незаконних збройних формувань, збройних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих РФ, а також представників органів та інших структур, які функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими України, та представників підконтрольних РФ самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", " ввічливі військові люди";
  • видавництв, а також авторів, до яких були застосовані обмежувальні заходи (санкції) відповідно до закону "Про санкції"; автори яких публічно підтримали агресію проти України, інформація про що міститься у відкритому доступі в мережі інтернет.

Крім того, бібліотекам рекомендовано створити дорадчі органи, які, зокрема, надаватимуть рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА