18:44 26.04.2022

Українських військовополонених у РФ тримають під наглядом співробітників ФСБ - Денісова

2 хв читати

Україна отримала від партнерських правозахисних організацій інформацію про розміщення взятих у полон українських військовослужбовців у РФ, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Приміщення слідчого ізолятора при ФКУ-ИК 1 УФСИН по Тульскій області (селище Комсомольський) звільнено під 100 українських військовополонених. З адміністрацією проведено ретельний інструктаж ФСБ, крім того, співробітники служби також розмістилися в установі для "роботи" з полоненими. Військовополонених Збройних сил України утримують у колоніях ГУФСІН Росії у Ростовській області. Для цих цілей розселили одразу дві пенітенціарні установи на півдні Росії - наразі це фактично концтабори для військовополонених і наповнюються за рахунок захоплених на полі бою українських солдатів", - написала Денісова у телеграм-каналі у вівторок.

Вона уточнила, що наглядом за військовополоненими займаються співробітники ФСВП, ФСБ, Росгвардії та секретні агенти з-поміж засуджених-активістів, багатьох із яких етапували з інших установ виконання покарань.

"Офіційного перепрофілювання в'язниць у табори для військовополонених, як цього вимагає міжнародне гуманітарне право, не було", - наголосила Денісова.

За її інформацією, для утримання українських військовополонених відведено "Вяземський концтабір" СІЗО-2 (у Вязьмі) УФСІН у Смоленській області. Його обладнують під проведення тортур та отримання дізнань із військовополонених. Українців триматимуть і в Малій психіатричній лікарні при СІЗО - відомій за межами Росії катівні для "непокірних".

Правозахисники повідомляють про розміщення українців у СІЗО-2 УФСІН по Брянській області (Новозибків), СІЗО-2 Таганрогу та СІЗО Москви.

"Розміщення українських військовополонених у РФ грубо суперечить статтям 22, 97 Женевської конвенції 1949 року про поводження з військовополоненими. Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну врахувати ці факти порушень РФ прав громадян України", - звернулася омбудсмен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА