20:21 14.04.2022

Прокурор МКС Хан: Правосуддя має бути не на боці України чи РФ, а на боці права

3 хв читати
Прокурор МКС Хан: Правосуддя має бути не на боці України чи РФ, а на боці права

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан запевняє, що ніхто з тих, хто зі зброєю в руках порушує норми міжнародного права, не уникне відповідальності.

"Правосуддя має бути не на боці України чи РФ, не на боці України проти Росії і не на боці Росії проти України, а на боці норм, правових принципів, ставлення до людяності та людства, які нас усіх пов'язують... Нікому і нічого не повинно зійти з рук… кожен, хто тримає в руках зброю – гвинтівку, міномет, керує літаками, керує ракетами, повинен дотримуватися норм і правил: не робити ціллю цивільних жителів чи цивільні об'єкти інфраструктури", - сказав Хан на спільному з генеральним прокурором Іриною Венедіктовою брифінгу в четвер у Києві.

Прокурор МКС розповів, що це його другий візит до України за кілька місяців, і він спілкувався не лише з генеральним прокурором, а й зі спікером парламенту, представниками комітетів Верховної Ради, міністрами оборони та внутрішніх справ України.

"Коли я був на місці злочинів, я зазначив, що цей конфлікт, ці злочини, покривають усю територію України... Є різні військові дії і відповідно до Римського статуту ми маємо визначити, які дії перебувають у рамках правового поля та закону, а які не є такими. Як прокурор МКС я повинен досліджувати та прийняти докази і вже виходячи з них робити висновки", - сказав прокурор МКС, говорячи про те, які висновки для себе він зробив після побаченого і чи мали місце насильницькі злочини.

"Україна дуже гарна країна, але ми тут не з метою туризму… Ми, звичайно, побачили зруйновану інфраструктуру, ми побачили мішки з тілами вбитих, побачили це біля церкви в Бучі. Я не був ще в Маріуполі та Харкові та не уявляю, що там", - додав він.

"Ми разом працюватимемо з національними правоохоронними органами, Євроюстом, спільними міжнародними слідчими групами… ми перевірятимемо всі докази… Буду намагатися втретє достукатися до РФ… є обвинувачення з обох боків, але я повинен оцінювати та розглядати всі можливі злочини… і незалежний прокурор, і суд, виходячи з доказів різних сторін, приходитимемо до свого висновку, щоб встановити правду", - наголосив прокурор МКС.

Відповідаючи на запитання щодо можливості створення спеціального воєнного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах на території України, Хан зазначив, що МВС має відповідну юрисдикцію. "Є МУС, у якого є повноваження та юрисдикція. Ми діємо за Римським статутом… Ми визнані як міжнародний суд… Будь-яка країна за бажання може створити будь-які суди… Моє завдання – підготувати справу до розгляду в суді", - сказав він.

У свою чергу Венедіктова зазначила, що головним завданням для української сторони є збір доказів, щоб вони були визнані прийнятними та допустимими та ні в кого не було жодних сумнівів щодо об'єктивності розслідування.

"Те, що відбувається в Україні, це не просто воєнні злочини, це злочини проти людства. Це масові вбивства, це масове бомбардування цивільного населення, тортури, зґвалтування", - зазначила генпрокурор.

Він наголосила на важливості кваліфікації таких злочинів як злочинів проти людства, оскільки це є компетенцією МКС.

"Ми розслідуємо злочини щодо військової агресії, у нас є велика магістральна справа… ми рухаємося, збираємо докази і згідно з нашим законодавством, і з огляду на стандарти МКС, методологія інша", - пояснила Венедіктова.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА